Katto vuotaa: Mitä tehdä ja miten korjata?

Katto vuotaa ruuvia pitkin

Kun katto vuotaa on se yksi niistä ikävistä yllätyksistä, joita voit kohdata. Valitettavasti luonnonvoimat, kuten sade ja lumi, voivat joskus löytää tiensä katon läpi ja aiheuttaa vuotoja. Tässä artikkelissa käsitellään tärkeitä asioita, joita sinun tulisi tehdä, jos huomaat katon vuotavan, sekä kuinka voit minimoida veden aiheuttamat vahingot ja ehkäistä tulevia vuotoja.

Miksi katto vuotaa?

Katto vuotaa monista eri syistä. Yleisimpiä syitä katon vuotamiseen ovat:

 1. Katon ikääntyminen: Kaikki katot kuluu ajan myötä, ja vanhat katemateriaalit voivat alkaa haurastua, halkeilla ja saumat voivat löystyä. Tämä tekee katon alttiiksi vuodoille.
 2. Puuttuvat tai vaurioituneet katemateriaalit: Jos kattoon tulee puuttuvia tai vaurioituneita katemateriaaleja, se altistuu suoraan sateelle ja lialle, mikä voi johtaa vuotoihin.
 3. Huonot kattotarvikkeet: Kattotarvikkeiden, kuten tiivisteiden ja vesikourujen, vaurioituminen tai huono asennus voi aiheuttaa vuotoja.
 4. Lumen sulaminen: Talvella lumisateiden sulaminen voi aiheuttaa veden tunkeutumisen katon alle ja vuotoja.
 5. Myrskyt: Voimakkaat myrskyt voivat vaurioittaa kattoa ja aiheuttaa vuotoja.
 6. Puiden lähellä kasvaminen: Puiden oksat voivat raapia katon pintaa ja aiheuttaa vaurioita, jotka johtavat vuotoihin.
 7. Eläimet: Eläimet, kuten linnut ja oravat, voivat vaurioittaa kattoa etsiessään pesimäpaikkoja tai ruokaa.

Nämä ovat vain joitain syitä katon vuotamiseen ja jokainen katto on erilainen. On tärkeää tarkastella huolellisesti katon tilaa ja määrittää vuodon mahdollinen lähde ennen kuin ryhdyt korjaustoimenpiteisiin.

Kattovuotojen korjaaminen

Yleisimmät vuodot eri kattotyypin mukaan

Peltikatto

 • Saumat voivat aueta tai löystyä ajan myötä. Nämä voi yleensä korjata kiristämällä konesaumat.
 • Jalkarännit voivat alkaa vuotamaan ikääntyessään, vuodot voidaan korjata siihen tarkoitetulla massalla. Konesauman korjaus ja huolto on tärkeää katon kunnon ylläpitämiseksi.
 • Lue lisää peltikaton huollosta.
 • Peltikaton korjauksen voi viimeistellä peltikaton pinnoituksella.

Tiilikatto

 • Tiilikatolla yksi yleinen vuodon syy voi olla reikä tiilessä tai jopa sen puuttuminen. Kattotiilen vaihto on helppo toimenpide sen korjaamiseksi. Lue lisää kattotiilen vaihdosta.
 • Harja tiivisteen puuttumien voi aiheuttaa pientä vuotamista kovalla sateella. Tämä kannattaisi lisätä vaikka tiilikaton pinnoituksen yhteydessä lue lisää tiilikaton pinnoituksesta.

Varttikatto tai mineriittikatto

Varttikatolla yleisin vuodon aiheuttaja on levyjen halkeilu. Lue lisää kuinka varttikaton korjaus suoritetaan.

Huopakatto

Huopakatolla vuodon löytäminen voi olla vaikeaa mikäli ulkoisesti ei näy mitään. Palahuopakatolla yksi yleinen syy on että naulat nousee. Syynä tässä on asennusvirhe koska naulat ovat jäänee liian lyhyiksi.

Katot yleisesti

Yleensä kaikilla katoilla on sama vuoto mahdollisuus ja se on läpiviennit katosta, kuten piippu ja ilmanvaihto kanavat.

Mitä tehdä, kun katto vuotaa?

Kun huomaat katon vuotavan, on tärkeää toimia nopeasti ja tehokkaasti, jotta voit minimoida veden aiheuttamat vahingot. Tässä on seitsemän avainvaihetta, joita sinun tulisi noudattaa:

1. Siirrä tai suojaa tärkeät esineet

Kun katto vuotaa, ensimmäinen askel on suojata tärkeät esineet ja tavarat talossasi. Veden vuotaminen voi aiheuttaa vahinkoa katon lisäksi myös sisätiloissa, kuten katossa, seinissä ja lattioissa. Jos vuoto on esimerkiksi sängyn, vaatteiden tai huonekalujen yläpuolella, siirrä nämä esineet pois vuotokohdan alta.

Jos et voi siirtää esineitä, peitä ne suojapeitteellä tai muulla sopivalla materiaalilla, kuten muovilla, jotta vesi ei vahingoita niitä.

2. Pyri hillitsemään vuotoa

Seuraava askel on yrittää hillitä vuotoa mahdollisimman paljon. Voit käyttää ämpäreitä, roskakoreja, pyyhkeitä tai muita astioita veden keräämiseen ja ohjaamiseen pois vahinkojen minimoimiseksi. On tärkeää tyhjentää nämä astiat säännöllisesti, jotta ne eivät ylivuoda. Vesi-imuri on myös tehokas veden poistaja mikäli sitä on päässyt jo lattialle.

3. Vapauta vedenpaine katosta

Jos huomaat katossa näkyvän pullistuman, se voi olla merkki siitä, että vettä kerääntyy sinne. Tämä voi aiheuttaa paineen kasvua ja lisätä vuodon vakavuutta. Puhkaise varovasti reikä pullistuman alimpaan kohtaan ja aseta astia sen alle, jotta vesi valuu hallitusti pois. Paineen vapauttaminen on tärkeää sillä vesi voi olla menossa kohti ulkoseinää.

4. Peitä katto suojapeitteellä

Jos et voi korjata vuotavaa kattoa välittömästi, yritä peittää vuotokohdan yläpuoli suojapeitteellä tai pressulla. Tämä auttaa estämään lisävesivahinkoja sisätiloissa ja pitämään veden poissa.

5. Ota valokuvia vakuutusta varten

On erittäin tärkeää dokumentoida katon vuoto valokuvin ja videoin. Näiden kuvien avulla voit perustella vakuutusyhtiölle vahingon laajuuden ja vaikutukset. Muista tallentaa myös mahdollisesti vaurioituneet esineet, kuten huonekalut ja kodinkoneet. Lue lisää ja selvitä mahdolliset vakuutus korvaukset.

6. Soita ammattilaiselle

Vaikka voit tehdä joitain ensiaputoimenpiteitä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattimaiseen kattofirmaan mahdollisimman pian. Ammattilaiset voivat arvioida vuodon laajuuden ja määrittää tarvittavat korjaustoimenpiteet. Heillä on tarvittavat taidot ja välineet turvalliseen ja tehokkaaseen katon korjaukseen.

7. Jatka säännöllistä katon huoltoa

Kun vuoto on korjattu ja asiat ovat palanneet normaaliksi, on tärkeää jatkaa säännöllistä katon huoltoa. Tarkista katto kahdesti vuodessa ja kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin asioihin:

 • Tarkista vesikourut ja syöksyputket: Varmista, että ne eivät ole tukkeutuneet lehdistä tai muista roskista, jotta vesi voi valua pois suunnitellusti.
 • Tarkista katemateriaalit: Etsi vaurioituneita, puuttuvia tai irronneita katemateriaaleja ja korjaa ne tarvittaessa.
 • Puiden tarkastus: Tarkista, ovatko lähellä kasvavat puut aiheuttaneet vaurioita tai naarmuja kattoon. Tarvittaessa leikkaa oksat tai latva pois.
 • Savupiipun ja tuuletusaukkojen tarkastus: Etsi halkeamia tai vuotokohtia savupiipun ja tuuletusaukkojen ympäriltä. Pienet halkeamat voidaan tiivistää tilapäistä korjausta varten.

Säännöllinen katon huolto auttaa estämään tulevia vuotoja ja varmistaa, että kattosi pysyy hyvässä kunnossa pitkään.

Odottamisen vaarat

On tärkeää ymmärtää, että kun katto vuotaa, se ei korjaudu itsestään, ja odottaminen voi johtaa suurempiin ongelmiin ja lisääntyneisiin kustannuksiin. Usein kuulemme tarinoita asunnonomistajilta, jotka ovat huomanneet pienen vuodon katossaan, mutta eivät ole pitäneet sitä vakavana ongelmana. Vuodon laiminlyöminen voi johtaa siihen, että vuoto pahenee ajan myötä, ja siihen voi liittyä suurempia vahinkoja sekä katon että talon rakenteiden osalta.

Tämän vuoksi on suositeltavaa tarkastaa katto säännöllisesti, vähintään kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Sisätiloissa kannattaa kiinnittää huomiota tummiin kohtiin, pisteisiin, joista ulkovalo paistaa läpi, ja pullottaviin kohtiin katossa. Ulkopuolella on tärkeää tarkastaa ruoste, tukkeutuneet vesikourut tai sadekourut, sekä löysät materiaalit tai kulumat savupiippujen ja tuuletusaukkojen ympärillä.

Jos katto on alle 30 vuotta vanha, se voidaan yleensä korjata paikan päällä sen sijaan, että se vaatisi täydellisen vaihdon. On kuitenkin muistettava, että pieni vuoto ei yleensä katoa itsestään – se vain pahenee ajan myötä. Katon vuodot ovat usein merkkejä suuremmista ongelmista, ja jos niihin ei puututa ajoissa, ne voivat johtaa rakenteelliseen eroosioon ja suurempiin korjauskustannuksiin.

Yhteenveto

Kun katto vuotaa, on tärkeää toimia nopeasti ja tehokkaasti minimoidaksesi veden aiheuttamat vahingot. Siirrä tärkeät esineet pois vuotokohdan alta, yritä hillitä vuotoa, vapauta vedenpaine pullistumasta, peitä katto suojapeitteellä, ota valokuvia vakuutusta varten ja soita ammattilaiselle, kun tarpeen. Jatka myös säännöllistä katon huoltoa estääksesi tulevia vuotoja.

Muista, että katon vuodot ovat merkki suuremmasta ongelmasta, ja niitä ei kannata laiminlyödä. Säännölliset tarkastukset ja nopeat toimenpiteet voivat auttaa pitämään kodin turvallisena ja ehkäisemään vakavia vahinkoja. Katon kunto on tärkeä osa kodin ylläpitoa, ja sen huolellinen hoitaminen voi säästää sinulle paljon aikaa ja rahaa pitkällä aikavälillä.