Peltikaton huolto miksi? 3 asiaa

Peltikaton huolto

Peltikaton huolto ja kuinka pidät huolta katostasi

Säännöllinen peltikaton huolto tekee hyvää sekä katon pinnalle että kattorakenteille. Huollon osuus on pieni verrattuna muihin kattomateriaaleihin. Säännöllinen huolto on tärkeää että katon kunto voidaan säilyttää ja suojata.

Peltikaton huolto miksi? 3 asiaa 1

Kattoremontit ovat kalliita välttääksesi turhat remontit,säännöllinen peltikaton huolto on tärkeä osa sijoituksesi säilyttämiseksi ja suojaamiseksi.

Moni kodin tai rakennuksen omistaja on päättänyt laittaa peltikaton koska se säilyy 60 vuotta ja täyttää nykyajan korkeat laatu vaatimukset.

Onneksi ylläpitohuolto peltikatolla on pieni varsinkin jos katto on asennettu oikein. Säännöllistä peltikaton huoltoa ei silti saisi unohtaa, sillä pienet ongelmat kasvavat yleensä vakaviksi pikku hiljaa. Me Valttikatteella tiedämme kuinka iso sijoitus kattosi on ja sen takia haluamme auttaa sinua sen suorittamisessa katollesi. Tässä artikkelissa löydät enemmän:

 • Miksi peltikaton huolto on tärkeää
 • Miten suoritetaan peltikaton pinnan huolto
 • Kuinka suoritat peltikaton rakenteiden huollon

Miksi on tärkeää huoltaa peltikattoa säännöllisesti

1. Estääksesi mahdolliset ongelmat

Jokaisen talon tai kiinteistön omistajalla on pelko katosta johtuvista ongelmista. Katto ongelmat voivat vahingoittaa rakennustasi ja myös esineitä rakennuksen sisällä. Ongelmat johtavat yleensä myös kalliisiin korjaustarpeisiin. Yleisimmät ongelmat peltikatolla ovat:

 • Vuoto
 • Naarmuuntuminen
 • Ruostuminen
 • Rea kuurot
 • Rappeutuminen

Peltikaton huolto on suositeltavaa tehdä kerran vuodessa joka kattohuolto yrityksen toimesta tai rakennuksen omistajan. Tällä voit havaita mahdolliset ongelma kohdat ja estää vakavat ongelmat tulevaisuudessa. Katon huolto on turvallisinta suorittaa ammattilaisella mikäli sinulla ei ole ammattitaitoa huoltaa kattoa.

2. Pidentää katon käyttöikää

Ehkäistäksesi peltikattojen ongelmat alkaa huollolla ja mahdollisten ongelma alueiden korjaamisella ennen kuin ne syntyy tai aiheuttaa ongelmia. Pahimmassa tapauksessa joudut uusimaan koko peltikaton ennenaikaisesti. Peltikaton säännöllinen huolto on paras tapa estää tämä.

Kuten mikä tahansa tuote, säännöllinen huoltoaikataulu auttaa ylläpitämään peltikaton ja sen lisävarusteiden kunnon sekä varmistamaan että niiden eheyden ja varmistamaan suojan rakennukselle. Monissa tilanteissa peltikatto altistuu haitallisille asioille, minkä vuoksi on tärkeää olla tarkkaavainen ja ammattitaitoinen kun huolto suoritetaan. Näin havaitaan ongelmat ajoissa ja voidaan ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin niiden korjaamiseksi.

3. Jotta peltikattosi näyttää ja pysyy hyvän näköisenä.

Tärkeintä tietenkin on että peltikatto toimii niin kuin sen pitää mutta varmaan on myös kiva että se näyttää hyvältä. Kuka haluaisi että peltikatto näyttää vanhalta, likaiselta tai kärsineeltä. Mikäli olet jo kerran maksanut peltikaton niin eikö olisi hyvä että se säilyy takaamme että Valttikatteen remonttivapaa kattohuollolla saat rahasi takaisin moninkertaisena. Suurin osa peltikaton huoltoa on pitää katto puhtaana liasta ja pölystä jotka näyttävät rumalta katollasi

Peltikaton huollon perusasiat

Kattopinnan huolto peltikatolla

Kattopinnan huolto peltikatolla voidaan suorittaa ilman että katon rakenteiden perusteellista tarkistusta. Moni talon tai rakennuksen omistaja haluaa tehdä tämän huollon itse. Muista myös että on katonhuolto yrityksiä, joiden työntekijät ovat hyvin koulutettuja kattojen kunnossapitoon. Näin työ tulee tehtyä ammattimaisesti ja turvallisesti, eikä se maksa montaa sataa euroa. Mikäli päädyt tekemään työn itse ota huomioon myös oma turvallisuutesi, varsinkin jyrkillä katoilla. Lisäksi peltikatot ovat erittäin liukkaita märkinä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, mikäli aiot käyttää jotain nestettä katon puhdistuksessa.

Peltikaton huoltojen suoritus tiheydestä on erilaisia mielipiteitä ja tavallisesti se riippuu ympäristössä, missä katto on. Puiden varjojen alla olevat osat katosta tarvitsevat vähintään kerran vuodessa puhdistuksen. Peltikatteen toimittaja edellyttää takuun säilymiseksi että katto käydään dokumentoidusti läpi kerran vuodessa. Varmistaaksesi peltikaton jatkuvan toimivuuden suorita seuraavat asia:

Puhdista peltikatolta lika, värjäytymät, jäkälät jne.

Pudistamalla katon ja poistamalla lian sekä kaikki mahdolliset haitalliset asiat mitkä voisivat jäädä kattoon kiinni, auttaa parantavat katon elinikää ja näköä. Tämä näyttää helpolta työltä mutta siihen on tarkka prosessi kuinka puhdistat peltikaton turvallisesti ja oikein ettei peltikatolle tule vahinkoa tai rakennuksella eikä sinulle.

Puhdista rännit ja syöksyt

Katolta tulevat objektit kuten lehdet risut jne. päätyvät tavallisesti ränniin. Rännit menevät helposti tukkoon mikä aiheuttaa veden kertymisen yleensä väärään paikkaan. Seisova vesi myös ruostuttaa rännit ennenaikaisesti. Rännit olisi hyvä puhdistaa kerran vuodessa.

Puhdista lehdet, havut ja muut sisäjiireistä

Katolla olevat roskat eivät näytä vain epämiellyttäviltä mutta voivat myös naarmuttaa peltikaton maalipintaa. Tarkista ettei jiireissä tai loivissa paikoissa katolla ole roskia. Mikäli havaitset niitä poista ne viipymättä.

Katkaise oksat ja muut kepit jotka osuvat katolle

Mikäli rakennus sijaitsee puiden vieressä pitää olla erittäin tarkkana ettei oksat koske katolle. Tämä voi johtaa maalipinnan naarmuuntumiseen ja ruostumiseen. Yleensä takuu ei kata tätä

Etsi naarmuja, haalistumia tai halkeamia tiivistyksissä

Kuten missä tahansa maalipinnassa kuten auton myös peltikaton pinnalta etsitään naarmuja ja haalistumia tai tiivisteiden halkeamia. Näitä myös tulee aina jossain vaiheessa katon elinkaarta. On tärkeätä tarkistaa nämä ja korjata ne mahdollisimman nopeaa ennen kuin lisä vahinkoja syntyy. Pinta naarmut voivat johtua asennusvirheestä tai vaikkapa oksasta joka on myrkyssä lentänyt katolle. Onneksi nämä on helppo korjata pinnoittamalla. Täytyy vain muistaa että käyttää kattopellin valmistajan suosittelemaa maalia. Mikäli sinulla ei ole kokemusta katon maalauksesta on myös suuri riski että paikkauksesta tulee ruman näköinen myös takuu saattaa lähteä. Mikäli löydät naarmuja älä yritä korjata itse vaan ota yhteys valmistajaan välittömästi.

Peltikaton rakenteiden kunnossapito

Peltikaton rakenteiden tarkistus on perusteellisempaa ja vaatii yleensä koulutetun kattohuoltopalvelun. Sijoittamalla muutaman satasen joka toinen vuosi varmistat turvallisuutesi ja kattosi pitkän elinkaaren.

Kuinka usein peltikaton rakenteet kannattaa tarkistaa riippuu peltikaton tyypistä ja minkälaisia rasituksia se vastaanottaa kuten:

 • Tuuli
 • Rakeet ja lehdet
 • Korkea kosteus(lumi, kova sade, rannikko)
 • Korkea kuumuus
 • Korkea kylmyys
 • Toistuvat lämpötilavaihtelut(erityisesti plus ja miinus kelin välillä)

Kattorakenteet tarkastetaan tavallisesti 2 vuoden välein. Jossain alueilla tämä voi olla myös pitempi tai lyhyempi aikaväli, riippuen myös katon iästä. Tämä kannattaa yleensä kysyä ammattilaiselta joka tuntee kattosi. Vaikka et olekaan henkilö joka nousee katolle, tai et suorita tätä tarkastusta on sinun hyvä silti tietää. Katolla voi olla asioita joita on hyvä tarkkailla ja näin voit informoida urakoitsijaa joka tulee korjaamaan kattosi.

Vanhojen ruuvien ja naulojen tarkistus ja lisääminen

Peltikaton kiinnityksessä käytetyt ruuvit ja naulat on tehty kestämään vuosia katolla.

On tärkeää kuitenkin että onko ne löysällä, vinossa tai jopa puuttuvat. Yleensä nämä johtavat turhiin vuotoihin katolla joten olisi hyvä tarkistaa katon kiinnitys kerran vuodessa. Ruuvien tiiviste myös haurastuu auringon valon vaikutuksesta joten se on mahdollinen vuotoriski. Paras tapa on vaihtaa ruuvit kaikki kerralla kun ne tulevat käyttöiän päähän.

Kattopeltien tarkistus sekä niiden kiristäminen

Kattopeltien saumojen tiiveys on tärkeää tarkistaa. Saumat voivat olla löysällä tai jopa liikkuneet niiden alkuperäisestä paikasta esimerkiksi jonkin korjauksen yhteydessä. Lämpölaajeneminen myös liikuttaa peltiä joten urakoitsijan on hyvä varmistaa asennushetkellä että pelti pääsee esteettömästi liikkumaan katolla.

Tiivistysten tarkastus ja uusinta

Tiivistyksen tarkoitus on pitää vesi, lika ja muut asiat poissa esimerkiksi jostain läpivienneistä. Näin katosta tulee mahdollisimman tiivis. Jotkin tiiviste aineet ovat halkeamattomia ja kestävät pitkään auringon valoa. Mutta ajan kuluessa nekin voivat tarvita pientä paikkailua.

Läpivientien tarkastus

Läpiviennit ovat monesti erilaista materiaalia kuin katto kuten erilaiset piiput, ilmanvaihtokanavat, kattoikkunat tai aurinkopaneelit. On erityisen tärkeää tarkistaa näiden kappaleiden kumiset kappaleet sillä auringonvalo hajottaa nämä ajan myötä. Huoltajan on syytä ottaa myös huomioon että läpivientejä tarkistaessa ettei asennuksessa ole rikottu kattopeltiä tai mahdollisesti käytetty jotain kemikaalia joka tuhoaa maalipintaa tai erilaisia metalleja.

Yhteenveto peltikaton huollosta

Vaikka päätös on täysin sinun kuka katollasi käy, kokeneen kattohuolto yrityksen palkkaaminen on turvallisin vaihtoehto. Jonkin sadan euron käyttö vuodessa katon ylläpitoon ei ole paljon ja se on turvallista.

Säännöllinen huolto peltikatolla on tärkeä osa jotta peltikatto säilyy hyvässä kunnossa. Kattohuolto auttaa että katto näyttää hyvältä ja se varmistaa sen oikean toiminnan. Säästät myös rahaa kun ehkäiset ennenaikaiset kattoremontit tulevaisuudessa. Huomioi nämä:

 • Ammattilaisen palkkaaminen on paras tapa varmistaa peltikaton asianmukainen ja turvallinen huolto.
 • Jos sinusta tuntuu epämukavalta katolla työskentely ÄLÄ tee sitä.
 • Mikäli päätät itse tehdä sen varmista että joku tarkkailee sinua maasta käsin turvallisuuden takia.
 • Peltikatot ilmastollisesti äärioloissa kuten suomessa tarvitsevat säännöllistä huoltoa.
 • Tarkista katto vähintään 2 kertaa vuodessa.
 • Mikäli huomaat ongelmia katollasi ota yhteys katonhuolto yritykseen tai urakoitsijaan joka teki sen ennen kuin siitä tulee isompi

Yli 10 vuoden kokemuksella kattoalalta me valttikatteella vastaamme mieluusti kysymyksiisi peltikaton kunnossapidosta joita sinun olisi hyvä suorittaa

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä Blogi

One thought on “Peltikaton huolto miksi? 3 asiaa

 1. Alina says:

  Tässä kirjoituksessa olette kyllä avanneet hyvin miksi peltikatto tulisi huoltaa. Vanhempani puhuivatkin juuri, että tarvitsisivat kattotyön kustannusarvion. Isä sanoi, että katon kunto mietityttää, kun katolla on jo jonkin verran ikää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *