Peltikaton huolto miksi? 3 asiaa

Peltikaton huolto

Peltikaton huolto ja kuinka pidät huolta katostasi

Peltikaton säännöllinen ylläpito on sekä katon pinnan että rakenteiden kannalta hyödyllistä. Tämä huolto on yksinkertaisempaa verrattuna muihin kattomateriaaleihin, mutta sen merkitys katon pitkäikäisyyden kannalta on korvaamaton.

Peltikaton huolto

Kattoremontit ovat usein kalliita, ja siksi säännöllinen peltikaton ylläpito on tärkeä investointisi säilymisen ja suojan kannalta. Monet kiinteistön omistajat valitsevat peltikaton sen pitkän, jopa 60 vuoden käyttöiän ja korkeiden laatustandardien vuoksi.

Onneksi peltikaton ylläpito on melko vaivatonta, erityisesti jos katto on asennettu asianmukaisesti. Pieniä huoltotoimenpiteitä ei kuitenkaan tule laiminlyödä, sillä pienetkin ongelmat voivat kasvaa ajan myötä suuriksi. Me Valttikatteella ymmärrämme kattosi merkityksen suurena sijoituksena ja haluamme auttaa sinua sen ylläpidossa. Tässä artikkelissa opastamme sinua seuraavissa asioissa:

 • Peltikaton huollon tärkeys
 • Peltikaton pinnan huollon toteuttaminen
 • Peltikaton rakenteiden huolto
 • Säännöllisen ylläpidon merkitys peltikatolle

Miksi on tärkeää huoltaa peltikattoa säännöllisesti

1. Ehkäise Ongelmia

Katon ongelmat voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja rakennuksellesi ja sen sisällölle. Yleisimmät ongelmat peltikatoilla ovat vuodot, naarmuuntuminen, ruostuminen, reikien syntyminen ja rappeutuminen. Vuosittainen huolto ammattilaisten toimesta auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ajoissa.

2. Pidentää katon käyttöikää

Säännöllinen huolto ja mahdollisten ongelmakohtien korjaaminen auttavat ehkäisemään vakavia vaurioita. Peltikaton huolto on paras tapa välttää ennenaikainen katon uusiminen..

3. Jotta peltikattosi näyttää ja pysyy hyvän näköisenä.

Peltikaton ulkonäkö on tärkeä. Kukaan ei halua, että katto näyttää vanhalta tai likaiselta. Säännöllisellä ylläpidolla varmistat, että kattosi säilyy hyvännäköisenä.

Mitä peltikaton huolto sisältää

Peltikaton säännöllinen huolto on välttämätöntä sen pitkäikäisyyden ja toimivuuden varmistamiseksi. Tämä huolto voidaan suorittaa katon rakenteiden perusteellista tarkistusta vaatimatta, ja se on mahdollista toteuttaa itse. On kuitenkin tärkeää muistaa, että on olemassa ammattitaitoisia katonhuoltoyrityksiä, jotka suorittavat työn turvallisesti ja ammattimaisesti. Heidän palvelunsa eivät yleensä ole kalliita, mutta mikäli päätät tehdä huollon itse, kiinnitä huomiota omaan turvallisuuteesi, erityisesti jyrkillä katoilla. Lisäksi on huomioitava, että peltikatot voivat olla liukkaita märkinä.

Huollon tiheys riippuu ympäristöstä, jossa katto sijaitsee. Puiden alla olevat katto-osat vaativat vuosittaisen puhdistuksen. Peltikatteen toimittajat edellyttävät takuun säilymiseksi, että katto tarkastetaan vuosittain. Peltikaton jatkuvan toimivuuden varmistamiseksi suorita seuraavat toimenpiteet:

 1. Peltikaton puhdistus: Poista lika, värjäytymät, jäkälät ja muut epäpuhtaudet. Tämä parantaa katon ulkonäköä ja pidentää sen ikää. Puhdistusprosessi vaatii tarkkuutta ja oikeita menetelmiä vahinkojen välttämiseksi.

 2. Rännien ja syöksytorvien puhdistus: Katolta valuvat roskat, kuten lehdet ja risut, voivat tukkia rännit, mikä johtaa veden kertymiseen ja ennenaikaiseen ruostumiseen. Rännit tulisi puhdistaa vuosittain. Lue lisää rännien puhdistuksesta

 3. Lehtien ja havujen poistaminen jiireistä: Katolla olevat roskat voivat naarmuttaa maalipintaa ja näyttävät epäsiisteiltä. Tarkista ja puhdista katon jiirit ja loivat alueet säännöllisesti.

 4. Oksien Leikkaaminen: Jos katto on lähellä puita, varmista, etteivät oksat kosketa kattoa, mikä voi vahingoittaa maalipintaa ja aiheuttaa ruostumista.

 5. Vaurioiden Tarkistus: Etsi naarmuja, haalistumia tai halkeamia tiivisteissä. Näitä vaurioita voi ilmetä katon elinkaaren aikana. Pintanaarmut voidaan korjata maalaamalla, mutta on tärkeää käyttää valmistajan suosittelemaa maalia. Jos et ole varma korjaustöiden suorittamisesta, ota yhteyttä valmistajaan.

Muistutuksena, vaikka monet huollot ovat tehtävissä itse, ammattilaisten käyttö voi olla turvallisempaa ja varmistaa työn laadun.

Peltikaton rakenteiden kunnossapito

Peltikaton rakenteiden tarkistus on perusteellisempaa ja vaatii yleensä koulutetun kattohuoltopalvelun. Sijoittamalla muutaman satasen joka toinen vuosi varmistat turvallisuutesi ja kattosi pitkän elinkaaren.

Kuinka usein peltikaton rakenteet kannattaa tarkistaa riippuu peltikaton tyypistä ja minkälaisia rasituksia se vastaanottaa kuten:

 • Tuuli
 • Rakeet ja lehdet
 • Korkea kosteus(lumi, kova sade, rannikko)
 • Korkea kuumuus
 • Korkea kylmyys
 • Toistuvat lämpötilavaihtelut(erityisesti plus ja miinus kelin välillä)

Kattorakenteet tarkastetaan tavallisesti 2 vuoden välein. Jossain alueilla tämä voi olla myös pitempi tai lyhyempi aikaväli, riippuen myös katon iästä. Tämä kannattaa yleensä kysyä ammattilaiselta joka tuntee kattosi. Vaikka et olekaan henkilö joka nousee katolle, tai et suorita tätä tarkastusta on sinun hyvä silti tietää. Katolla voi olla asioita joita on hyvä tarkkailla ja näin voit informoida urakoitsijaa joka tulee korjaamaan kattosi.

Vanhojen ruuvien ja naulojen tarkistus ja korvaaminen

Peltikaton kiinnityksessä käytetyt ruuvit ja naulat on tehty kestämään vuosia katolla.

On tärkeää kuitenkin että onko ne löysällä, vinossa tai jopa puuttuvat. Yleensä nämä johtavat turhiin vuotoihin katolla joten olisi hyvä tarkistaa katon kiinnitys kerran vuodessa. Ruuvien tiiviste myös haurastuu auringon valon vaikutuksesta joten se on mahdollinen vuotoriski. Paras tapa on vaihtaa ruuvit kaikki kerralla kun ne tulevat käyttöiän päähän.

Kattopeltien tarkistus sekä niiden kiristäminen

Kattopeltien saumojen tiiveys on tärkeää tarkistaa. Saumat voivat olla löysällä tai jopa liikkuneet niiden alkuperäisestä paikasta esimerkiksi jonkin korjauksen yhteydessä. Lämpölaajeneminen myös liikuttaa peltiä joten urakoitsijan on hyvä varmistaa asennushetkellä että pelti pääsee esteettömästi liikkumaan katolla.

Tiivistysten tarkastus ja uusinta

Tiivistyksen tarkoitus on pitää vesi, lika ja muut asiat poissa esimerkiksi jostain läpivienneistä. Näin katosta tulee mahdollisimman tiivis. Jotkin tiiviste aineet ovat halkeamattomia ja kestävät pitkään auringon valoa. Mutta ajan kuluessa nekin voivat tarvita pientä paikkailua.

Läpivientien tarkastus

Läpiviennit ovat monesti erilaista materiaalia kuin katto kuten erilaiset piiput, ilmanvaihtokanavat, kattoikkunat tai aurinkopaneelit. On erityisen tärkeää tarkistaa näiden kappaleiden kumiset kappaleet sillä auringonvalo hajottaa nämä ajan myötä. Huoltajan on syytä ottaa myös huomioon että läpivientejä tarkistaessa ettei asennuksessa ole rikottu kattopeltiä tai mahdollisesti käytetty jotain kemikaalia joka tuhoaa maalipintaa tai erilaisia metalleja.

Yhteenveto peltikaton huollosta

Vaikka päätös on täysin sinun kuka katollasi käy, kokeneen kattohuolto yrityksen palkkaaminen on turvallisin vaihtoehto. Jonkin sadan euron käyttö vuodessa katon ylläpitoon ei ole paljon ja se on turvallista.

Säännöllinen huolto peltikatolla on tärkeä osa jotta peltikatto säilyy hyvässä kunnossa. Kattohuolto auttaa että katto näyttää hyvältä ja se varmistaa sen oikean toiminnan. Säästät myös rahaa kun ehkäiset ennenaikaiset kattoremontit tulevaisuudessa. Huomioi nämä:

 • Ammattilaisen palkkaaminen on paras tapa varmistaa peltikaton asianmukainen ja turvallinen huolto.
 • Jos sinusta tuntuu epämukavalta katolla työskentely ÄLÄ tee sitä.
 • Mikäli päätät itse tehdä sen varmista että joku tarkkailee sinua maasta käsin turvallisuuden takia.
 • Peltikatot ilmastollisesti äärioloissa kuten suomessa tarvitsevat säännöllistä huoltoa.
 • Tarkista katto vähintään 2 kertaa vuodessa.
 • Mikäli huomaat ongelmia katollasi ota yhteys katonhuolto yritykseen tai urakoitsijaan joka teki sen ennen kuin siitä tulee isompi

Yli 10 vuoden kokemuksella kattoalalta me Valttikatteella vastaamme mieluusti kysymyksiisi peltikaton kunnossapidosta joita sinun olisi hyvä suorittaa

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä Blogi

 

One thought on “Peltikaton huolto miksi? 3 asiaa

 1. Alina says:

  Tässä kirjoituksessa olette kyllä avanneet hyvin miksi peltikatto tulisi huoltaa. Vanhempani puhuivatkin juuri, että tarvitsisivat kattotyön kustannusarvion. Isä sanoi, että katon kunto mietityttää, kun katolla on jo jonkin verran ikää.

Comments are closed.