Peltikaton pesu: lue ohjeet kuinka teet itse

peltikaton-pesu-kuinka-se-tehdaan

Peltikaton pesu vai puhdistus, kuinka ja miten se tehdään?

Peltikaton pesu auttaa kattoa säilyttämään hyvän ilmeen. Materiaalin valmistajat suosittelevat pinnan säännöllistä puhdistamista. On tärkeätä tietää oikeat tuotteet ja menetelmät kun puhdistetaan maalattua peltikattoa. Näin voidaan välttyä pinnoitteen vahingoilta myöhemmin. Peltikaton pesu tai puhdistus auttaa poistamaan lian, pölyn ja muut asiat, jotka voivat tehdä katostasi likaisen tai värjääntyneen näköisen. Peltikaton pesu eroaa paljon tiilikaton tai huopakaton puhdistuksesta.

Peltikaton pesun edut

Mikäli olet juuri hankkinut tai hankkimassa peltikattoa, joka on maalattu tai pinnoitettu, tiedät varmaan, että peltikatto on suuri investointi, jonka etuina on pitkäikäisyys ja kestävyys. Mitä jos kerromme, että yhden asian tekemättä jättäminen voi aiheuttaa peltikaton ennenaikaisen vaihdon ja tämä asia on peltikaton säännöllinen puhdistus. Maalatun peltikaton puhdistamisessa on muitakin etuja ja kun se tehdään, on varmistettava, ettei siitä aiheudu haittaa katon pellille ja lisävarusteille.

Tässä artikkelissa käymme läpi:

 1. Miksi peltikatto pitää pestä?
 2. Parhaat työtavat pinnoitetun tai maalatun peltikaton pesuun.
 3. Työtavat ja työkalut joita ei saisi käyttää peltikatolla.
 4. Tärkeät asiat joita on hyvä pitää mielessä ennen peltikaton pesua ja sen jälkeen.

Miksi peltikatto on hyvä puhdistaa ?

Se jatkaa peltikaton käyttöikää.

Peltikaton pesu
Peltikaton pesu käynnissä kulkusillat irrotettu

Kuten kaikki kotitalouden ulkokalusteet, säännöllinen puhdistus pidentää niiden käyttöikää. Peltikatolla säännöllinen pesu puhdistaa kaikki sinne kertyneet hiukkaset, jotka voivat sinne pitkäksi aikaa jäädessään pilata maalipinnan ja katon sinkkipinnan.

Vaikka katto pinnoitteet ja maalit on pitkäikäisiä, ne silti hyötyvät säännöllisestä puhdistuksesta. Pestäänhän autokin useasti vuodessa.

Pinttynyt lika lähtee irti kattopellistä

Katon visuaalinen ilme paranee huomattavasti kun sieltä puhdistetaan ilmasta tuleva lika kuten, lehdet, tikut, siitepöly, itiöt, vesitahrat, myrkylliset hiukkaset, happosateet, ruostetahrat, home ja muu kasvusto.

Tietyillä alueilla ilmassa on enemmän saastehiukkasia, jotka aiheuttavat maalipinnan ennenaikaisen pilaantumisen. Helpoin tapa selvittää, onko kattosi huonontumassa, on tarkistaa, onko katon maalipinnalla vaaleita raitoja. Kalkkiutuminen voi tulla näkyviin maalatuilla sekä myös pinnoitetuilla peltikatoilla. Kun katon pinnoite hajoaa ja altistuu auringonvalolle, UV-säteille sekä saasteille se alkaa irrota alustastaan. Nämä kohdat alkavat muuttumaan valkoisiksi. Voit havaita ajoissa kalkkijäämät peltikaton pinnalla. Usein kalkkijäämät eivät ole selviä, mutta jos pyyhkäiset pintaa sormella niin voit havaita siinä valkoista kalkkijäämää. Muista että jotkin yleensä peltien takuut eivät kata liiallisia kalkkeutumista, joten on tärkeää pestä katto säännöllisesti.

On myös hiukkasia, jotka eivät aiheuta harmia katon pinnoitteelle mutta tekevät peltikaton pinnasta likaisen näköisen, vaikka se ei sitä olisikaan.

Ylläpitää peltikaton esteettistä näkymää

Kukaan ei halua likaista ja rumaa kattoa, varsinkaan jos on maksanut kalliita summia peltikattoremontista. Toisin sanoen haluat varmaan että peltikatto näyttää hyvältä niin kauan kuin mahdollista. Peltikaton puhdistus kerran vuodessa auttaa pitämään katon puhtaana eikä sinne silloin pääse kertymään likaa, sammalta, jäkälää tai muita värjäytymiä.

Kuinka maalattu peltikatto pestään?

Peltikaton puhdistus metodeja on useita, jotka riippuvat siitä, minkä tyyppinen kattopinnoite on ja kattopinnan likaisuudesta. Käymme läpi tässä yleisimpiä puhdistus tapoja yleisimmille kattopinnoitteille. Muista myös, että sinun ei tarvitse puhdistaa kattoa yksin voi myös palkata kokeneen katonhuolto yrityksen tekemään puhdistuksen puolestasi. Näin myös katon pesu on varmasti turvallista.

Työkalut peltikaton pesuun kun teet itse

Joskus katon puhdistamiseen ei tarvita kuin vettä. Nämä työkalut tarjoavat hyvän vaihtoehdon, mikäli katolla on pinttyneempää likaa. Suosimme katon pesussa hellävaraista pesua, joka onnistuu käyttäen pyyheliinaa, pesusientä, pehmeää harja jne. Pesutyökalut voi vaihdella riippuen riittääkö, peltikaton pesuun pelkkä vesi vai täytyykö pesuntehostamisessa käyttää pesuaineita ja miten katon pinta pyyhitään tai harjataan.

Tuotteet peltikaton pesuun

Pelkkä vesi

Lika, pöly ja muut kevyesti kiinni tahrat, lähtevät aivan hyvin irti pelkällä vedellä huuhdellen. Käytä vettä niin paljon että pinta on puhdas.

Peltikaton pesuaineet

Olemme koonneet tähän vain helppoja ratkaisuja, joita kaikki voivat käyttää kuten miedot pyykinpesuaineet, autonpesuaine, miedot astianpesuaineet ja tietenkin mäntysuopa.

 1. Sekoita kahvikupillinen pesuainetta noin 5:teen litraan vettä ja pyri noin 5 % pesuaine liuokseen.
 2. Levitä liuos peltikaton pintaan sienellä tai pyyheliinalla.
 3. Anna vaikuttaa 5- 10 minuuttia.
 4. Huuhtele ja harjaa pinta huolellisesti.

Liuotinpesuaineet peltikatolle

Liuotinpesuaineella irrotetaan tiukemmin peltikatossa kiinni olevaa likaa, kuten öljy, maali, rasva, terva ja noki. Liuottimilla puhdistetaan vain ongelma-alue sitä ei saa levittää koko kattoon. Tarkista aina tuotetiedoista mihin aine tarkoitettu.

Tällaisia tuotteita ovat:
 1. Isopropyyli pohjaiset pesutuotteet
 2. Mineraali spriit
 3. Teollisuusbensiinit

Kun käsittelet liuottimia, on hyvä käyttää suojavarusteita. Muista aina, että nämä aineet ovat myrkyllisiä. Pesuainetta levittäessäsi pyri pysymään tuulen yläpuolella, ettet hengitä myrkkyjä. Aineet ovat helposti syttyviä joten vältä kipinöintiä.

Home, sieni ja leväkasvuston poisto katolta

Mikäli peltikatolla on home-, sieni- tai leväkasvustoa peltikatto on yleensä alttiina kosteudella pitkään, jolloin kasvusto pääsee kasvamaan katolla esimerkiksi puiden varjoissa. Kasvusto on helppo puhdistaa kotikonstein seuraavasti:

 1. Sekoita kahvikuppiin 1/3 pyykinpesuainetta lisää siihen ¼ valkaisuainetta ja sekoita veteen 5% liuos.
 2. Kastele pesuharja tai sieni aineella ja levitä pestävälle alueelle.
 3. Hankaa kevyesti maalipintaa niin kauan, että pinta on puhdas.
 4. Huuhtele maalipinta hyvin runsaalla vedellä

Ruostetahrojen poisto peltikatolta

Riippuen missä asut sekä milloin ja miten kattosi on asennettu, saattaa peltikate joutua kosketuksiin suojaamattoman metallin kanssa. Suojaamattomasta metallista irtoaa ruostetahroja. Tällaisia suojaamattomia metallirakenteita voivat olla vanhat kattosillat, läpiviennit, tikkaat, ruuvit jne. Tästä ei kannata hätääntyä.

Ruoste vanojen tai tahrojen poisto on helppoa seuraavin keinoin:

 1. Poista ensin osat tai kappaleet joka tuovat ruostetta katollesi.
 2. Hio ruostekohdat kevyesti esimerkiksi pehmeällä kankaalla.
 3. Käytä kevyttä painetta niin kauan, että tahra on poistunut
 4. Huuhtele huolellisesti

Mikäli katolla on tiukasti kiinni olevaa ruostetta:

 1. Sekoita keskenään 5 osaa vettä ja 1 osa sitruuna, suolaa, oksaali- tai etikkahappoa
 2. Käytä kangasriepua aineen levittämiseen pyörittävin liikkein
 3. Huuhtele välittömästi kun ruoste lähtenyt
 4. Älä anna aineen vaikuttaa yli 5:ttä minuuttia
 5. Seos ei saa myöskään kuivua maalipinnalle
 6. Mikäli ruoste värin tuleminen jatkuu ja jatkuu kyseessä voi olla jo kattopellissä olevaa ruostetta. Ruostekohtien  käsittelyyn on eri käsittelyohjeet.

Peltikaton pesu painepesurilla

Kun peset peltikatto painepesurilla muista käyttää niin pientä painetta kuin mahdollista. Suosittelemme käyttämään painepesurin suutinta, jossa on 40 asteen kulma. Kun sitä käytetään oikealta etäisyydeltä ja tasaisesti, pääset nopeasti eroon levästä, sammaleesta, jäkälästä jne. Älä käytä suurempaa painetta kuin tarpeen ettet vahingoita maalipintaa.

Peltikattojen pesun huomio- ja muistilista

1. Älä väärin käytä puhdistustuotteita, älä käytä niitä liikaa.

Tärkein suositus on tehdä vain ohjeiden mukaan. Liikakäyttö tai seosten tekeminen vääristä kemikaaleista(työmaakemia), johtaa yleensä pelti- tai maalipinnoite vaurioihin. Tällöin takuu raukeaa jolloin, peltikaton uudelleen maalaus jää sinun maksettavaksi. Myös puhdistustuotteiden liiallinen käyttö tai väärinkäyttö voi kiihdyttää korroosiota joissain tapauksissa.

2. Mitä tuotteita ei saa käyttää peltikatolla?

Peltikaton pesuun kiellettyjä tuotteita on vain pieni määrä. Jos et ole varma saako tuotetta käyttää peltikatolla älä käytä sitä katolle. On olemassa erilaisia kemikaaleja, jotka vaurioittavat kattopinnoitetta, mikäli sitä ei ole lueteltu yllä älä käytä sitä. Tässä pieni luettelo tuotteista joita ei saa käyttää:

 • Teräsvilla
 • Teräsharja
 • Hiekkapaperi
 • Painepesuri liian suurella paineella
 • Maalinpoistoaineet
 • Maalin ohentajat

3. Paikkamaalaa peltikaton pienet virheet.

Joskus havaitset virheitä peltikaton maalipinnassa, nämä voivat johtua asennusvirheestä, kattoon osuneesta oksan kappaleesta, lumenpudotuksesta jne. Varmista peltikaton valmistajalta, millä maalilla ja miten heidän valmistamansa katot saa paikata. Mikäli paikkamaalauksessa ei noudata ohjeita, voi paikkamaalaus johtaa vakavampaan ongelmaan katolla ja pahimmassa tapauksessa menetät peltikaton takuun.

4. Kokeile ensin puhdistus metodisi huomaamattomalle alueelle

Jos olet varovainen ja mietit voiko tätä ainetta käyttää peltikatolle, valitse katostasi huomaamaton kohta tai sateelta suojassa oleva kohta mihin kokeilet ainetta. Tällä tavalla voit varmistaa että, puhdistusaine ei tee vahinkoa katolle.

5. Muista suojautua mikäli meinaat suorittaa peltikaton pesun itse

Mikäli ajattelit ryhtyä peltikaton pesuun itse muista seuraavat asiat:

 • Turvallisuusohjeet katolla työskentelyyn
 • Käytä oikeanlaisia kenkiä, jotka ovat puhtaat ja omaavat hyvä pidon
 • Käytä suojaa itsesi oikealla vaatetuksella, suojalaseilla ja muilla asiaan kuuluvilla varusteilla.
 • Tarkista aina pesuaineiden suositukset
 • Älä koskaan nouse katolle ilman, että joku tietää sinun olevan siellä.
 • Muista että monet puhdistuskemikaalit ovat myrkyllisiä ja voivat vahingoittaa kattoasi ja jopa kasvejasi maassa.
 • Jos epäilet, että pesuaineet tai pesuvesi roiskuu kasvien päälle suojaa ne.

Paras ja turvallisin tapa sinulle on palkata kokenut katonpesuyritys pesemään kattosi

6. Jos epäilet itseäsi tai laiskottaa ryhtyä työhön itse,  palkkaa ammattilainen pesemään kattosi.

Jos katolla kävely tai tikkaille nousu jännittää, älä tee sitä. Voit palkata ammattilaisen tekemään katon pesun pikkurahalla. Näin säilytät peltikaton pitkäaikaisen toimintakyvyn.

Yhteenveto peltikaton pesusta

Peltikaton pesu auttaa kattoasi pysymään puhtaana. Puhtaus parantaa  peltikaton elinkaarta sekä ulkonäköä. Näiden lisäksi säästät rahaa katon elinkaaren aikana. Pesu näyttää helpolta, mutta se täytyy tehdä huolellisesti jotta se tulee tehtyä oikein. Muista nämä:

 1. Suurin osa liasta ja pölystä saadaan puhtaaksi pelkällä vedellä ja miedolla pesuaineella.
 2. Noudata valmistajan ohjeita katopesuaineiden käytössä, erityisesti silloin kun käytät liuottimia.
 3. Mikäli pesuaineesi ei ole maalin- tai kattopellin valmistajan suosittelema välttääksesi takuun menetyksen, älä käytä sitä.
 4. Ammattilaisen katonpesuyrityksen palkkaaminen on paras tapa varmistaa turvallisuus, sekä sinun että katon. Me ValttiKatteella tiedämme kuinka tärkeää sinulle on, että katto säilyy pitkään ja näyttää hyvältä. Peltikaton pesun hinta on joitakin satoja euroja riippuen aina kohteesta
 5. Mikäli havaitset että maalikerros on naarmuinen ja ohut tai pieniä ruostetäpliä näkyy siellä täällä, suosittelemme peltikaton maalausta

 

Tarjouspyyntö katon maalauksesta
Minua kiinnostaa myös