Kuinka tiilikaton pesu: Näin se tehdään

Tiilikaton pesu kesken - ennen ja jälkeen kuva

Tiilikaton pesu – ohjeet, vinkit ja esimerkit

Tiilikaton pesu on tärkeä osa kotisi katon ylläpitoa. Katto toimii suojana sateelta, lumelta, auringolta ja lämmöltä, ja sen on aina oltava hyvässä kunnossa. Kunnollinen pesu ja huolto eivät ainoastaan paranna kodin ulkonäköä, vaan ne myös pidentävät katon käyttöikää.

Tässä oppaassa käsittelemme, miten tiilikatto puhdistetaan turvallisesti ja tehokkaasti, tarjoten samalla hyödyllisiä vinkkejä ja esimerkkejä.

Tiilikaton pesun edut

Tiilikaton säännöllisellä puhdistuksella on useita etuja:

1. Tiilikaton esteettinen ilme

Jäkälä, sammal, liat ja jopa home kerääntyvät ajan myötä, mikä häiritsee talon hyvää ulkonäköä. Säännöllinen puhdistus auttaa kattoa säilymään puhtaana ja hyvännäköisenä.

2. Löydät tiilikaton vauriot ajoissa

Katon sen hetkiset vähäiset vauriot voivat johtaa vakaviin ongelmiin myöhemmin, kuten vuotoihin, sekä homeeseen ja lahovaurioihin. Nämä ongelmat ovat yleensä kallista korjata suhteessa säännölliseen huoltamiseen. Säännöllisen katon puhdistuksen avulla havaitset ongelmat varhain ja ehdit korjata ne, ennen kuin lisää vaurioita syntyy.Tutustu tiilikaton korjaukseen

3. Pidentää katon käyttöikää

Sinulla on myös mahdollisuus tiivistää läpiviennit ja muuta kohdat, maalata kattotiilet uudelleen puhdistuksen jälkeen. Tämä estää likaa ja sammalta pääsemästä tiiliin. Myös veden imeytyminen kattotiiliin estyy.

Milloin tiilikatto tulisi puhdistaa?

Keväällä

Lumen sulamisen jälkeen tarkista ja puhdista katto lumien sulamisen jälkeen. Varmista, että kattotiilet, läpiviennit, pellitykset ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.

Syksyllä

Poista katolta lehdet ja muut roskat ennen talvea. Varmista, että rännit ovat puhtaat ja toimivat asianmukaisesti. Lue lisää tiilikaton kuntotarkastuksesta

Mitä työkaluja tarvitset tiilikaton puhdistukseen ja huomiota

Ammattimaisella katonpuhdistus yrityksellä on kaikki katon puhdistamiseen tarvittavat välineet ja työkalut. Mutta jos haluat tehdä puhdistuksen itse, sinulla on oltava seuraavat työkalut ja muut välttämättömät tarvikkeet tehdäksesi työn.

Painepesuri

Painepesuri on välttämätön tiilikattojen puhdistuksessa. Sinulla tulisi olla myös sopivat suuttimet, jotka sopivat sinun tiilikatollesi. Betoni- ja savilaatoilla on pienet huokoset, jotka voidaan puhdistaa vain käsin harjaamalla tai painepesurilla. 200 Bar on riittävä lian ja tahrojen poistamiseksi katon pintaan syövyttämättä. Tälläkään paineella ei saa suutinta laittaa liian lähelle laattaa. Mikäli sinulla on käytössä painepesuri, joka lämmittää vettä, sen parempi.

Turvallisuus

Mikäli epäilet, että tiilet hajoavat jalkasi alla, käytä henkilönostinta. Myös jyrkillä katoilla tästä on hyötyä. Muista asettaa nostin tukevalla alustalle ja harjoittele ensin  nostimen käyttöä, ennen kuin menet kattosi lähelle. Kannattaa ottaa tarpeeksi suuri jolla ulotut paremmin. Tarkista ajokorttisi, sillä nostin painaa minimissään 1500 kg. Mikäli kattosi kestää kävelyä huoltotyön voi tehdä myös valjaita käyttäen. Pidä köysi aina tiukalla!!

Katonpuhdistusaine

Kemikaalit ja muut puhdistusaineet auttavat katon tehokkaassa puhdistusprosessissa. Ammattimaiset kattopuhdistusaineet nopeuttavat myös työtä. Ne ovat myös turvallisia ja ympäristöystävällisempiä. Haittapuolena on että,  voivat olla syövyttäviä erilaisille materiaaleille. Suojaa pihalla olevat kasvit, metallit jne. Mikäli et ole varma että kemikaalit pysyy katolla, turvallisin tapa levittää katonpuhdistusaine on pumppupullo.

Varatiilet

Katon puhdistamisen aikana on myös hyvä tehdä pieniä vaurioiden korjaamisia. Vaihda särkyneet ja löysällä olevat tiilet puhdistuksen aikana. On myös mahdollista, että saatat vahingossa rikkoa joitain katolla olevia tiiliä kävellessäsi siellä. Joten valmistaudu pieneen tiilen vaihtotyöhön.

Mitä tiilikaton pesu sisältää?

Tiilikaton puhdistus on helppoa, kunhan sinulla on asianmukaiset työkalut ja materiaalit. Se voi olla jopa hauskaa. Tiilikaton pesu on siitä kivaa työtä, sillä oman työn jäljen näkee heti. Tässä vielä kuitenkin pari asiaa kuinka onnistut tiilikaton pesussa.

Valmistelu

Kierrä kiinteistö ensin ympäri ja tarkkaile mihin pesuvesi ja aine mahdollisesti menevät pesun aikana. Suojaa tarpeelliset alueet. Tarkista katon kiinnityspisteet, jotta siellä työskentely on turvallista.

Tiilikaton pesu

Pese tiilikaton pinta. Suihkuta pois kaikki näkyvä lika, roskat, lehdet ja oksat jne. Työskentele katolla aina harjalta alaspäin ränniin asti. Anna katon kuivua kokonaan. Vesisuihkun pitää tulla kohtisuorassa pintaan nähden. Mikäli käännät vesi suihkun liikaa alhaalta ylöspäin, saattaa tiilet alkaa ”lepattamaan” eli tiili nousee hiukan ylös ja näin paineistettu vesi pääsee suoraan aluskatteeseen ja pahimmassa tapauksessa rikkoo sitä.

Tiilikaton pesuaineen käsittely

Monissa pesureissa on valmiina pesuainesäiliö, johon voi laittaa katon pesuaineen. Kun levität pesuainetta, laita painepesurin teho alhaisempaan asentoon ja levitä katonpesuaine kuivalle katolle. Tämän ansiosta kemikaali pääsee tunkeutumaan kattotiilen huokosiin.. Jos pesurissa ei ole pesuaine injektoria tai vastaavaa, niin katonpesuaineen voi myös levittää pumppupullolla. Älä ruiskuta liikaa kerralla sillä aineen ei ole tarkoitus valua ränniin. Muista käyttää hengityssuojainta!!

Tiilikaton huuhtelu

Riippuen käytetystä tiilikaton pesuaineesta, sammaleen määrästä ja poistettavan lian määrästä, huuhtelu saattaa olla vaikein vaihe tiilikattojen puhdistuksessa. Mikäli katolle on jäänyt vielä likaa tai sammalta ne voi poistaa huuhtelun aikana. Työskentele taas ylhäältä alaspäin. Kaupoissa on myös tiilikaton pesuaineita, jotka voidaan jättää katolle. Mikäli sinulla on tällainen katonpesuaine, Se levitetään vasta huuhtelun jälkeen.

Puhdista rännit

Kun olet huudellut katon perusteellisesti, voit nyt aloittaa kourujesi puhdistamisen. Poista kerätyt lika ja roskat ja myös tarkista vauriot. Lue lisää rännien puhdistus

Suorita katon tarkastus

Kun katto on kuivunut suorita, pesun tarkistus ja tarkista katto vaurioiden varalta samanaikaisesti.

Tiilikaton korjaukset

Vaihda murtuneet, rikkoutuneet ja vaurioituneet kattotiilet.

Tiilikaton pesu valmis

Tiilikaton pesu valmis

Kuvassa näkyy, että tiilikatto on nyt täysin puhdas ja sammaleenpoistoaine on jo levitetty. Katto on valmis pinnoitusta varten. Pinnoituksen tarve johtuu siitä, että pesun aikana lähes kaikki vanha pinnoite katosi, ja uusi pinnoite auttaa suojaamaan kattoa kosteudelta, sammaleen kasvulta ja muilta ympäristötekijöiltä pitkällä aikavälillä. Lue lisää Suomelan tiilikaton pesusta.

Tärkeitä turvallisuusohjeita kattotyöskentelyyn

Kattojen puhdistus on vaarallista työtä, minkä vuoksi on parasta antaa ammattilaisten tehdä se. Riittävillä varo- ja turvatoimenpiteillä voit kuitenkin turvallisesti ja onnistuneesti puhdistaa oman kattosi. Tässä on joitain perusohjeita, joita tulee muistaa kattojen puhdistuksessa:

  1. Käytä kenkiä, joilla on hyvä pito. Märät, sammaleiset ja saippuaiset tiilet ovat liukkaita. Hyvät kengät helpottavat katolla liikkumista ja auttavat tasapainon säilyttämisessä
  2. Astu tiilien alaosaan. Jos haluat astua suoraan tiilien päälle astu silleen, että kantapää osuu tiilen alaosaan
  3. Mikäli mahdollista kävele aina kattosiltaa pitkin, näin saat painosi aina jakautumaan.
  4. Pysy kuivilla tai pestyillä alueilla niin paljon kuin mahdollista. Seiso aina vain kuivalla alueella. Suunnittele työsi niin, että pystyt tekemään sen kuivalla tai pestyllä alueella. Mikäli sinun pakko astua märälle tiilelle varmista, että se on puhdas.
  5. Jaa katto osiin ja puhdista yksi osa kerrallaan. Voit työskennellä myös muilla osilla odottaen katon toisen osan kuivumista. Tämän prosessin avulla saat tehtyä katon järjestelmällisesti ja huolellisesti valmiiksi.
  6. Käytä aina hengityssuojainta, kun käytät pesuainetta
  7. Suojaa pihalla olevat kasvit ja muut kohteet pesuaineelta
  8. Varmista, että katto on turvallinen kävellä ennen kuin aloitat pesun

Tiilikaton huolto: Ikään Perustuvat toimenpiteet

Tiilikaton huolto-ohjelma voidaan suunnitella katon iän ja sen aiemman huollon perusteella. Tässä ohjeet eri ikäisille katoille:

1. Pelkkä puhdistus: Katon Ikä tai edellinen huolto alle 5 Vuotta

Kun: Katto on pääasiassa puhdas, mutta siinä on kevyttä likaa kuten lehtiä, oksia tai pieniä määriä sammalta.

Toimenpide: Suorita yksinkertainen harjaus tai puhallus. Tämä on suositeltavaa tehdä säännöllisesti, erityisesti keväisin ja syksyisin, estääksesi roskien kertymistä ja vesikourujen tukkeutumista.

2. Pesu: Katon ikä alle 15 vuotta

Kun: Kattoon on kertynyt enemmän likaa, kuten pinttynyttä likaa, sammalta ja jäkälää.

Toimenpide: Pese katto vedellä ja mahdollisesti miedolla puhdistusaineella. Painepesurin tai vesiletkun käyttö on suositeltavaa, mutta varmista, että paine on säädettävä niin, ettei se vahingoita tiiliä. Pesu tulisi tehdä tarpeen mukaan, mutta ei liian usein, jotta katon pinnoite ei kulu.

3. Pinnoitus: Katon ikä yli 15 vuotta

Kun: Katto on puhdistettu, mutta se tarvitsee lisäsuojaa tai sen pinnoite on kulunut.

Toimenpide: Suorita pinnoitus antaaksesi lisäsuojaa kosteutta, sammaleen kasvua ja muita ympäristötekijöitä vastaan. Pinnoitus tulisi tehdä pesun jälkeen, kun katto on täysin kuiva. Pinnoitus voidaan uusia 10-15 vuoden välein riippuen pinnoitteen laadusta ja katon ympäristöstä. Siirry tiilikaton pinnoitukseen

Kiiltävä tiilikatto auringonvalossa veden äärellä

Tiilikaton pinnoitus valmiina

Katon kiilto ja suojattu pinta ovat täydellinen esimerkki Valttikatteen ammattilaisen suorittamasta tiilikaton pinnoituksesta. Katto on valmis kohtaamaan sateet, auringon ja vuodenajat, säilyttäen samalla upean ulkonäön.

Pyydä ilmainen kustannusarvio tiilikaton huollosta

Täytä allaolevat yhteystiedot

Ota yhteyttä Blogi