Tiilikaton pesu on hauskaa ja palkitsevaa työtä

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu on tärkeä osa katon kunnon ylläpidossa. Katto ovat ensimmäinen talon suoja ylhäältä tulevia elementtejä vastaan, kuten sade, lumi, aurinko ja lämpö. Kattojen tulee siis olla aina hyvässä kunnossa. Likainen katto on myös ruma ja saa talosi näyttämään vanhemmalta kuin se on.

Kuinka kauan tiilikatto kestää?

Betonitiilikaton on tarkoitus kestää yli 70 vuotta, kun taas savitiilikatot voivat kestää jopa 100 vuotta. Altistumisesta johtuva normaali kuluminen voi kuitenkin lyhentää näiden kattojen pitkäikäisyyttä. Säännöllinen puhdistus on yksi hyvä tapa pitää kattosi hyvässä kunnossa. Muita katon säännöllisen katon puhdistuksen etuja ovat:

1. Tiilikaton esteettinen ilme

Esteettinen ilmejäkälä, sammal, liat ja jopa home kerääntyvät ajan myötä, mikä häiritsee talon hyvää ulkoasua. Säännöllinen puhdistus auttaa kattoa säilymään puhtaana ja hyvännäköisenä.

2. Löydät tiilikaton vauriot ajoissa

Katon sen hetkiset vähäiset vauriot voivat johtaa vakaviin ongelmiin myöhemmin, kuten vuotoihin, sekä homeeseen ja lahovaurioihin. Nämä ongelmat ovat yleensä kallista korjata suhteessa säännölliseen huoltamiseen. Säännöllisen katon puhdistuksen avulla havaitset ongelmat varhain ja ehdit korjata ne, ennen kuin lisää vaurioita syntyy.

3. Pidentää katon ikää

Sinulla on myös mahdollisuus tiivistää läpiviennit ja muuta kohdat, maalata kattotiilet uudelleen puhdistuksen jälkeen. Tämä estää likaa ja sammalta pääsemästä tiiliin. Myös veden imeytyminen kattotiiliin estyy.

Mitä työkaluja tarvitset tiilikaton puhdistukseen ja huomiota

Tiilikaton pesu

Ammattimaisella katonpuhdistus yrityksellä on kaikki katon puhdistamiseen tarvittavat välineet ja työkalut. Mutta jos haluat tehdä puhdistuksen itse, sinulla on oltava seuraavat työkalut ja muut välttämättömät tarvikkeet tehdäksesi työn.

Painepesuri

Painepesuri on välttämätön tiilikattojen puhdistuksessa. Sinulla tulisi olla myös sopivat suuttimet, jotka sopivat sinun tiilikatollesi. Betoni- ja savilaatoilla on pienet huokoset, jotka voidaan puhdistaa vain käsin harjaamalla tai painepesurilla. 200 Bar on riittävä lian ja tahrojen poistamiseksi katon pintaan syövyttämättä. Tälläkään paineella ei saa suutinta laittaa liian lähelle laattaa. Mikäli sinulla on käytössä painepesuri, joka lämmittää vettä, sen parempi.

Turvallisuus

Mikäli epäilet, että tiilet hajoavat jalkasi alla, käytä henkilönostinta. Myös jyrkillä katoilla tästä on hyötyä. Muista asettaa nostin tukevalla alustalle ja harjoittele ensin  nostimen käyttöä, ennen kuin menet kattosi lähelle. Kannattaa ottaa tarpeeksi suuri jolla ulotut paremmin. Tarkista ajokorttisi, sillä nostin painaa minimissään 1500 kg. Mikäli kattosi kestää kävelyä huoltotyön voi tehdä myös valjaita käyttäen. Pidä köysi aina tiukalla!!

Katonpuhdistusaine

Kemikaalit ja muut puhdistusaineet auttavat katon tehokkaassa puhdistusprosessissa. Ammattimaiset kattopuhdistusaineet nopeuttavat myös työtä. Ne ovat myös turvallisia ja ympäristöystävällisempiä. Haittapuolena on että,  voivat olla syövyttäviä erilaisille materiaaleille. Suojaa pihalla olevat kasvit, metallit jne. Mikäli et ole varma että kemikaalit pysyy katolla, turvallisin tapa levittää katonpuhdistusaine on pumppupullo

Varatiilet

Katon puhdistamisen aikana on myös hyvä tehdä pieniä vaurioiden korjaamisia. Vaihda särkyneet ja löysällä olevat tiilet puhdistuksen aikana. On myös mahdollista, että saatat vahingossa rikkoa joitain katolla olevia tiiliä kävellessäsi siellä. Joten valmistaudu pieneen tiilen vaihtotyöhön.

Tärkeitä turvallisuusohjeita kattotyöskentelyyn

Kattojen puhdistus on vaarallista työtä, minkä vuoksi on parasta antaa ammattilaisten tehdä se. Riittävillä varo- ja turvatoimenpiteillä voit kuitenkin turvallisesti ja onnistuneesti puhdistaa oman kattosi. Tässä on joitain perusohjeita, joita tulee muistaa kattojen puhdistuksessa:

  1. Käytä kenkiä, joilla on hyvä pito. Märät, sammaleiset ja saippuaiset tiilet ovat liukkaita. Hyvät kengät helpottavat katolla liikkumista ja auttavat tasapainon säilyttämisessä
  2. Astu tiilien alaosaan. Jos haluat astua suoraan tiilien päälle astu silleen, että kantapää osuu tiilen alaosaan
  3. Mikäli mahdollista kävele aina kattosiltaa pitkin, näin saat painosi aina jakautumaan.
  4. Pysy kuivilla tai pestyillä alueilla niin paljon kuin mahdollista. Seiso aina vain kuivalla alueella. Suunnittele työsi niin, että pystyt tekemään sen kuivalla tai pestyllä alueella. Mikäli sinun pakko astua märälle tiilelle katso, että se on puhdas.
  5. Jaa katto osiin ja puhdista yksi osa kerrallaan. Voit työskennellä myös muilla osilla odottaen katon toisen osan kuivumista. Tämän prosessin avulla saat tehtyä katon järjestelmällisesti ja huolellisesti valmiiksi.

Perusvaiheet tiilikaton puhdistamisessa

Tiilikaton puhdistus on helppoa, kunhan sinulla on asianmukaiset työkalut ja materiaalit. Se voi olla jopa hauskaa. Tiilikaton pesu on siitä kivaa työtä koska oman työn jäljen näkee heti. Tässä vielä kuitenkin pari asiaa kuinka onnistut tiilikaton pesussa.

Tiilikaton pesu on hauskaa ja palkitsevaa työtä 1
Tiilikaton painepesu

Tiilikaton pesu

Pese tiilikaton pinta. Suihkuta pois kaikki näkyvä lika, roskat, lehdet ja oksat jne. Työskentele katolla aina harjalta alaspäin ränniin asti. Anna katon kuivua kokonaan. Vesisuihkun pitää tulla kohtisuorassa pintaan nähden. Mikäli käännät vesi suihkun liikaa alhaalta ylöspäin, saattaa tiilet alkaa ”lepattamaan” eli tiili nousee hiukan ylös ja näin paineistettu vesi pääsee suoraan aluskatteeseen ja pahimmassa tapauksessa rikkoo sitä.

Tiilikaton pesuaineen käsittely

Monissa pesureissa on valmiina pesuainesäiliö, johon voi laittaa katon pesuaineen. Kun levität pesuainetta, laita painepesurin teho alhaisempaan asentoon ja levitä katonpesuaine kuivalle katolle. Tämän ansiosta kemikaali pääsee tunkeutumaan kattotiilen huokosiin.. Jos pesurissa ei ole pesuaine injektoria tai vastaavaa, niin katonpesuaineen voi myös levittää pumppupullolla. Älä ruiskuta liikaa kerralla sillä aineen ei ole tarkoitus valua ränniin. Muista käyttää hengityssuojainta!!

Tiilikaton huuhtelu

Riippuen käytetystä tiilikaton pesuaineesta, sammaleen määrästä ja poistettavan lian määrästä, huuhtelu saattaa olla vaikein vaihe tiilikattojen puhdistuksessa. Mikäli katolle on jäänyt vielä likaa tai sammalta ne voi poistaa huuhtelun aikana. Työskentele taas ylhäältä alaspäin. Kaupoissa on myös tiilikaton pesuaineita, jotka voidaan jättää katolle. Mikäli sinulla on tällainen katonpesuaine, Se levitetään vasta huuhtelun jälkeen.

Puhdista kourut

Kun olet huudellut katon perusteellisesti, voit nyt aloittaa kourujesi puhdistamisen. Poista kerätyt lika ja roskat ja myös tarkista vauriot.

Suorita katon tarkastus

Kun katto on kuivunut suorita, pesun tarkistus ja tarkista katto vaurioiden varalta samanaikaisesti.

Tiilikaton korjaukset

Vaihda murtuneet, rikkoutuneet ja vaurioituneet kattotiilet.

Tiilikaton pesu valmis
Tiilikaton pesun jälkeen on hyvä suorittaa lopputarkastus

Katon uudelleen maalaus jos tarve

Mikäli tarkoituksesi oli maalata tiilikatto sen voi aloittaa, kun olet varmistanut, että sinulla on nyt puhdas ja vaurioitumaton katto, maalaa ja tiivistä kaikki läpiviennit, jne. Voi maalata tai pinnoitaa katon haluamallasi tiilikattomaalilla ja värillä sekä kiiltoasteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *