Sammaleen poisto tiilikatolta – Valttikate | Ammattilaisen vinkit ja helppotekoiset keinot

sammaleen poisto tiilikatolta

Sammal tiilikatolla voi aiheuttaa useita ongelmia, kuten puun lahoamista ja rännien tukkeutumista. Loppukädessä sammaleen kasvu katolla voi johtaa kalliisiin korjauksiin ja lyhentää katon elinaikaa huomattavasti. Sammaleen poisto tiilikatolta vaatii usein ammattilaisen katto urakoitsijan mutta on myös helppoja tapoja estää sammaleen kasvua tiilikatolla.

Sammalta tiilikatolla: Onko se ongelma?

Useimmilla katoilla esiintyy sammalta ja jäkälää, eikä pienet määrät ole yleensä ongelma. Jos sammalkasvuston annetaan levitä rauhassa katolle siitä voi tulla ongelma monista eri syistä:

 • Sammal toimii kuten sieni, se imee suuria määriä kosteutta, johtaen siihen, että katto on jatkuvasti kosteana. Märät tiilet lahottavat puut tiilen alla, joka johtaa kalliisiin rakenteellisiin korjauksiin.
 • Kaltevalla ja puhtaalla katolla pienikin sadevesi valuu helposti ränniin. Mikäli katto on sammaleessa, se imee kaiken sadeveden itseensä.
 • Sammal voi irrota katosta tukkien rännit. Mikäli tällaista ei huomata ajoissa se voi johtaa ennen aikaiseen rännien vaihtoon.
 • Sammal houkuttelee lintuja ja hyönteisiä katolle mikä ei ole hyvä katon ulkonäön kannalta. Linnut voivat myös irrotella sammaleen palasia jotka sitten tippuvat ränniin.
 • Katon ollessa jatkuvasti kosteana pakkausrappeuma nopeutuu tiilikatolla.

Kuinka sammaleen poisto tiilikatolta tehdään?

Kalliiden korjausten välttämiseksi sammaleen poisto tiilikatolta tulisi suorittaa mahdollisimman nopeasti, mikäli se kattaa jo huomattavan osan katon pinta-alasta. Vältä kovaa painepesua sammaleen poistossa tiilikatolla sillä se voi vahingoittaa niitä.

Tiilikatto pesty liian kovalla paineella
Tiilikatto pesty liian kovalla paineella

Tässä muutama vaihtoehto:

 • Sammal voidaan poistaa tiilikatolta kevyesti harjaamalla, mikäli sitä ei ole liikaa. Kokeile katuharjaa tiilikaton käsittelyyn ja muista olla varovainen kävellessäsi katolla.
 • Sammaltuhon levitys on hyvä vaihtoehto sammaleen poistoon mutta ole varovainen näitä kemikaaleja levittäessäsi. Käyttöturva tiedotteet on hyvä lukea ennen kuin levittää mitään kemikaalia katolle.
 • Katoasiantuntijan tilaaminen joka voi arvioida katon kunnon ja sammal ongelman laajuuden. Palkkaamalla ammattilaisen ja kokeneen asiantuntija yrityksen, voit minimoida riskit vahingoittaa kattoa.

Kuinka voin estää sammalta kasvamasta tiilikatolla?

 • Voit estää sammalta kasvamasta tiilikatolla asentamalla kuparisen nauhan harjalle. Näin kuparinauhasta liukenee kuparia sadeveteen joka pitää tiilikaton ja rännit sammaleesta puhtaina.
 • Vuosittainen katonhuolto ja puhdistus on riittävä pitämään katon terveenä ja kunnossa. Pese katto kerran vuodessa mutta vältä kovan paineen käyttöä
 • Mikäli päätät itse poistaa sammaleen katolta, muista että katolla työskentelyyn liittyy vaaroja. Mikäli epäilet, on aina parasta tilata ammattilainen paikalle tekemään tiilikaton sammaleen poisto, joka voi suorittaa sen turvallisesti ja perusteellisesti.

Valttikatteen asiantuntijat voivat auttaa ehkäisemään sammaleen muodostumista ja korjaamaan sammaleen aiheuttamat vauriot tiilikatolla. Tiimillämme on yli 10 vuoden kokemus kattojen asentamisesta, korjaamisesta ja ylläpidosta sekä kotitalouksille että taloyhtiö asiakkaille. Olemme ylpeitä maineestamme luotettavana yrityksenä, pystymme räätälöimään palvelut aina asiakkaidemme tarpeisiin. Kysy lisää siitä, mitä voimme tarjota ottamalla yhteyttä asiantuntijaan.