Kattotiilen vaihto – Kuinka vaihdat kattotiilen?

Kattotiilen vaihto

Kattotiilen vaihto on kriittinen osa katon ylläpitoa. Tiilien säännöllinen tarkastus ja tarvittaessa niiden vaihto pidentää katon ikää ja estää veden pääsyn rakenteisiin. Ennen kuin käsittelemme kattotiilen vaihtoa, on tärkeää huomata, että tiilikaton asianmukainen pinnoitus voi merkittävästi vähentää veden imeytymistä ja pidentää katon elinikää. Tiilikaton kuntotarkistus olisi hyvä tehdä 2 kertaa vuodessa. Huomiota kannattaa kiinnittää sisäjiiriin ja kattoturvatuotteiden alla oleviin tiiliin. Mikäli huomaat että samassa paikassa on toistuvasti kattotiiliä rikki, on ongelma yleensä rakenteellinen

Miksi kattotiilet halkeavat?

  • Pinnoittamaton kattotiili: Ilman pinnoitetta kattotiili imee tai päästää vettä sisäänsä. Jäätyessään vesi laajenee, mikä ajan myötä saa tiilen halkeamaan. Tiesitkö, että yksi tiili voi imeä jopa 200 grammaa vettä! Tiilikaton pinnoitus ehkäisee tätä

  • Tiilikatolla liikkuminen: Turhaa kävelyä katolla tulisi välttää. Erityisesti talvella emme suosittele tiilikatolla liikkumista.

  • Kova isku: Myrskyt voivat heittää isoja oksia katolle, jotka rikkovat kattotiiliä. Myös raskaiden työkalujen putoaminen voi vahingoittaa tiiliä.

Vaikka tiilikatolla tiiliä menee rikki, se ei ole syy tehdä kallista kattoremonttia. Rikkoutuneen tai haljenneen kattotiilen vaihtaminen on tärkeää katon vuotojen ehkäisemiseksi. Tämän takia olemme kuvanneet, kuinka vaihdat kattotiilen helposti vaihe vaiheelta.

Milloin Kattotiilien vaihto tehdään?

Tiilikaton kuntotarkastus kannattaa tarkistaa säännöllisesti, erityisesti ennen ja jälkeen lumentulon. Tiilien halkeamat, murtumat tai siirtymät ovat merkkejä siitä, että vaihto on tarpeen. Lisäksi, jos huomaat kosteusvaurioita sisätiloissa, voi syy olla katolla.

Tämän takia olemme kuvanneet kuinka vaihdat kattotiilen helposti vaihe vaiheelta.

Kattotiilen vaihto näin se tehdään

Ennen katolle nousua on hyvä selvittää kattotiilen oikea malli. Mikäli sinulla ei ole vaihtotiiliä voi etsiä niitä esimerkiksi Ormaxilta tai Bendersiltä. Jos näistä paikoista ei löydy sopivia tiiliä, voit kysyä ”mistä vanhoja kattotiiliä” Googlesta, Torista tai vastaavista paikoista. Turvallisuusasioista on myös hyvä pitää kiinni. Älä nouse katolle ilman turvavälineitä kuten valjaita ja köysiä, sillä työtä tehdessä saattaa helposti horjahtaa tai katto voi olla liukas. Kun nämä asiat on hallussa, voit nousta katolle.

1. Paikanna särkynyt kattotiili

kattotiilen vaihto
Tarkasta katto huolellisesti ja paikanna kaikki särkyneet tai vaurioituneet tiilet.

2. Työnnä rikkinäisen kattotiilen yläpuolella oleva rivi ylös.

kattotiilen vaihto
Käytä varovaisesti kättäsi tai sopivaa työkalua työntääksesi yläpuolella olevaa tiiliriviä ylöspäin, jotta pääset käsiksi rikkinäiseen tiileen

3. Nosta rikkinäinen kattotiili pois

kattotiilen vaihto
Irrota vaurioitunut tiili varoen, jotta et vahingoita viereisiä tiiliä tai katon rakennetta.

4. Asettele uusi kattotiili paikalleen

kattotiilen vaihto
Aseta uusi tiili huolellisesti vapaaseen tilaan varmistaen, että se istuu tiiviisti ja oikeassa asennossa.

5. Tarkista että tiili asettuu hyvin riviin.

kattotiilen vaihto
Varmista, että asennettu tiili on tasaisesti linjassa viereisten tiilien kanssa ja ei ole koholla tai vinossa.

6. Vedä uuden tiilen yläpuolella olevat rivit takaisin ruotuun

kattotiilen vaihto
Työnnä aiemmin ylösnostetut tiilirivit takaisin alkuperäiseen asentoonsa, jotta katto palautuu tasaiseksi.

7. Tarkista että kattotiilet on linjassa.

kattotiilen vaihto
Kun kattotiili on vaihdettu, tarkista, että kaikki tiilet ovat oikein asennettu ja linjassa.

Loppusiivous ja Tarkastus

Kun kaikki tiilet on vaihdettu, tee lopuksi yleistarkastus katon kuntoon. Puhdista katto lehdistä, roskista ja muusta liasta, ja varmista, että kaikki tiilet ovat tukevasti paikoillaan. Tämä on myös erinomainen tilaisuus puhdistaa rännit, mikä auttaa varmistamaan sadeveden oikean ohjautumisen pois katolta. Lue lisää rännien puhdistuksesta ja ylläpidosta.

Jos et ole varma omista kattotöiden tekemisen taidoistasi, suosittelemme palkkaamaan ammattilaisen. Ammattilainen takaa työn laadun ja turvallisuuden. Valitse luotettava ja kokenut kattourakoitsija.

Lopuksi

Kattotiilien vaihto on tärkeä osa kodin ylläpitoa. Säännöllisillä tarkastuksilla ja oikea-aikaisella vaihdolla varmistat kattosi pitkäikäisyyden ja kotisi turvallisuuden. Muista, että turvallisuus on aina etusijalla, ja epävarmoissa tilanteissa on viisasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Tilaa kattohuolto Valttikatteelta!

Tarjouspyyntö katon maalauksesta
Minua kiinnostaa myös

One thought on “Kattotiilen vaihto – Kuinka vaihdat kattotiilen?

  1. Pingback: Aurinkopaneelit Tiilikatolle - Valttikate

Comments are closed.