Tiilikaton kuntotarkastus

Tiilikaton-kuntotarkastus

1. Tiilikaton kuntotarkastus, kuinka tai miten se tehdään?

Tiilikaton silmämääräinen tarkistus on kodin omistajan helppo ja nopea tehdä. Säännölliset kattotarkistukset ovat arvokkaita ja tärkeitä asioita. Säännöllisillä tarkistuksilla voit tarttua katollasi oleviin ongelmiin ajoissa. Ilman sitä ongelmista voi tulla niin isoja että ne johtavat kalliisiin remontteihin. Mikäli haluat säästää rahaa pitkällä aikavälillä kannattaa tiilikaton säännöllinen tarkistus laittaa kalenteriin ylös.

2. Kuinka monta kertaa tiilikatto pitäisi sitten tarkistaa?

Mielestämme tiilikaton kuntotarkastus olisi hyvä suorittaa 2 kertaa vuodessa. Hyvä aika tarkistaa tiilikatto olisi syksyllä ja keväällä. Tällä tarkistus tiheydellä voit välttyä monilta vaurioilta katolla. Pitkään jatkunut vuoto voi myös aiheuttaa rakenteellisia vahinkoja. Katon tarkistukset olisi hyvä ajoittaa rankka sateiden tai lumen sulamisen jälkeen. Miten tiilikaton tarkistus sitten tehdään? Alla olemme listanneet tärkeimmät sekä yleisimmät katon ongelma kohdat

 3. Tiilikaton kuntotarkastus


1. Vuotaako tiilikatto? Helpoiten tiilikaton mahdollisen vuodon voi käydä tarkistamassa ullakolta. Ullakolla olevista laudoista voi helposti päätelle onko tiilikatto vuotanut vuosien saatossa.
2. Mitä vanhempi katto on sitä tarkemmin sen kunto pitää tarkistaa. Kiinnitä huomiota alusrakenteiden kuntoon (tiiliruoteet ja kattotuolien taipuminen sekä mahdolliset lahoviat ja aluskatteen kunto ja toiminta)
3. Räystäiden lahoviat tai alkavat sellaiset. Nämä on helppo havaita maasta käsin
4. Erityisesti kannattaa tarkistaa katolla sisäjiirit ja läpivientien kunto ja oikea toiminta
5. Tarkista kattotiilen kunto. Mitä vanhempi kattotiili sitä enemmän sen pinta on jo rappeutunut. Haljenneet kattotiilet on helppo havaita. Monesti niitä on lumiesteiden ja kävelysiltojen läheisyydessä.
6. Lian ja roskien kertyminen katolle sekä mahdollinen sammaloituminen
7. Tarkista kattotuotteiden kunto sekä niiden toiminta(rännit, syöksyt, kattosillat, lumiesteet, Tikkaat)

 

4. Tiilikaton yleisin ongelma

Tiilikaton yleisin ongelma on tiilien särkyminen tai halkeilu, se johtaa myös katon vuotamiseen. Vanha kattotiili josta pinnoite on kulunut, pysyy kosteampana pitempään.

Sammal ja jäkälä myös ominaisuuksiensa puolesta pitävät tiiltä kosteana. Märkä kattotiili voi lohkeilla ja särkyä jäätyessään. Ongelma on suurin pohjoisen puoleisella katon lappeella, jossa tiilet pysyvät kosteina kauemmin kuin etelän puoleisella lappeella. Pakkasen ankaruus ei ole ratkaisevaa, vaan sulamis- ja jäätymiskertojen määrä märälle tiilelle. Ongelma on yleinen vanhoissa betonitiilissä.

Toinen yleinen syy kattotiilien halkeiluun on myös katolla liikkuminen. Tätä edesauttavat joustavat kattoruoteet tai tiilien väärä ladonta. Tiilikatolla liikuttaessa pitäisi aina astua tiilen päähän EI keskelle. Jyrkillä katoilla kattotiili saattaa irrota kiinnikkeiden ruostumisen takia.

5. Särkynyt kattotiili on helppo vaihtaa

Katon tarkastusta suoritteassa saatat havaita särkyneen kattotiilen. Särkyneet kattotiilet voidaan vaihtaa helposti yksitellen mutta jos katolla on runsaasti huonokuntoisia tiiliä, on kate syytä purkaa ja latoa uudelleen.
Särkyneiden tiilien vaihto on normaalia katon huoltoa. Vara tiiliä olisi hyvä olla aina varastossa. Tiilikatto ja etenkin sen jiirikohdat olisi hyvä puhdistaa roskista ja sammaleista vuosittain. Betoni tiilikatto vaatii noin 20-30 vuoden välein perusteellisen pesun ja pinnoituksen.

6. Tilaa kuntoarvio

Mikäli tunnet ettet pysty tai jaksat tarkistaa kattoasia tai haluat päästä vain helpolla, tilaa se ValttiKatteelta. Meidän kokeneet kattoasiantuntijamme osaavat harjaantuneilla silmillä paikantaa kriittiset kohdat katostasi. Erityisesti vanhoissa tiilikatoissa voi olla vuotoja joita kokematon silmä ei välttämättä huomaa. Tilaamalla tarkastuksen meiltä saat raportin katostasi. Kuvilla varustettu raportti käydään kanssanne läpi heti paikan päällä.

 

Tilaa kuntoarvio. Otamme sinuun yhteyttä arviointiajan sopimiseksi. Voit myös soittaa meille 0103381501.

Ota yhteyttä Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *