Vanhan peltikaton kunnostus ja huolto

Vanhan peltikaton kunnostus ja huolto - Valttikate

Voiko vanhan peltikaton kunnostaa? Kyllä voi.

Itse asiassa peltikaton korjaus on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin huopakaton. Vanhan peltikaton kunnostus ja huolto on kustannustehokas ratkaisu, kunhan muistaa että peltikaton paikkaus pitäisi tehdä nopeasti koska vuotava katto voi vahingoittaa koko rakennusta, ellei sitä löydetä ja korjata nopeasti. Vanhan peltikaton kunnostus ja huolto olisi hyvä suorittaa ennakoivasti ettei talon seinille, puuosille, ikkunoille tai eristeille tule pysyviä ja kalliita vaurioita.

Kattovuodon tutkimisessa olisi hyvä käyttää ammattilaista sillä kattovuodosta tuleva vesi ei aina näy vuodon lähellä. Vuoto kulkea esimerkiksi aluslaudoitusta ja aluskatetta pitkin toiseen osaan kattoa. Mikäli aluskate on viallinen ja vesi pääsee sen lävitse, se voi hyöynsulkumuovin päällä kulkea useita metrejä eri paikkaan.

Kattovuotojen yleisiä syitä peltikatoilla

Ennen kuin etsitään kattovuotoa olisi hyvä selvittää ettei ole tekemisissä kovan kondensaation kanssa.
Näitä voi aiheuttaa puutteellisesti eristetyt putket välipohjassa tai huono tuuletus.

Kattovuodot johtuvat kahdesta yleisestä ongelmasta.

Huono asennus, mukaan lukien:

 • Vaadittujen tiivisteiden pois jättäminen tai väärin asennus,
  erityisesti liitoskohdissa
 • Tiivisteettömät ruuvit tai väärin ruuvatut joten tiiviste ei toimi.
 • Seinällenostot tai läpiviennit väärin asennettu.

Sään tai ikääntymisen aiheuttamat vahingot:

 • Kattovuodot voiva myös johtua saumojen löystymisestä, ruosteisista osista katolla sekä tiivisteiden haurastumisesta.
 • Veden patoutuminen katolle joka jäätyessään rikkoo rakenteita.
 • Ruuvit ja niiden aluslaatat ruostuu ja tiiviste kovettuu.

Peltikaton tarkistus

On useita paikkoja, joita on tarkkailtava tarkasti, kun suoritetaan rutiinitarkastus tai yritetään jäljittää kattovuodon lähde. Peltien saumat pitää tarkistaa, läpiviennit kuten piiput ja tuuletus venttiilit, kävelysiltojen alustat, lumiesteet ulkopuoliset tiivistykset jne.

Erityisesti pitää kiinnittää huomiota ruostuneisiin tai kuluneisiin alueisiin ja kaikkiin olemassa oleviin tiivisteisiin, metallilevyihin joissa on kuminen tai vastaava tiiviste. Haurastuessaan nämä alkavat helposti vuotamaan.

 

Vanhan peltikaton huolto ja maalaus

Peltikatto pitää tarkastaa vuosittain. Vanha pinnoite haalistuu ja naarmuuntuu ajan myötä aiheuttaen vuotavan katon.

Kun on aika maalata peltikatto, pitää se puhdistaa katto kaikesta liasta ja irtonaisesta pinnoitteesta tai maalista. Ruoste kohdat käsitellään aina aineen valmistajan ohjeen mukaisesti ja tarvittavat muuta korjaukset tehdään aina ennen pinnoitteen maalaamista.

 

Vanhan peltikaton kunnostus ja huolto

 • Pieni ruosteen poisto: Pieni ruoste voidaan poistaa hiomalla tai hankaamalla alue teräsharjalla. Sitten levitetään hyväksyttyä ruosteenestoainetta koko alueelle ja maalataan alue
 • Ruostuneiden tai puuttuvien ruuvien vaihtaminen: Kun kattoa tarkistetaan etsitääni voimakkaasti syöpyneitä tai puuttuvia ruuveja. Kaikki korvataan uudella ruuvilla jossa on tiivisteellinen aluslevy.
 • Peltikaton paikkaus: Jos katolla  on yksi tai kaksi reikää ilman laajamittaisia ​​vaurioita, Peltikatto voidaan paikata oikeilla materiaaleilla  ja pienellä työllä. Korjattavalta alueelta puhdistetaan metalliharjalla kaikki heikosti kiinni oleva pinnoite. Tämän jälkeen korjaus alueelle levitetään massa johon painetaan fleece vahvikkeeksi ja silvellään vielä yksi kerros lisää.
 • Pellin vaihto: katolta voidaan vaihtaa myös yksittäisiä peltejä,
 • Saumojen kiristys: Vanhoilla katoilla voivat saumat olla jo vähän löystyneen mutta ne voidaan kiristää
 • Saumojen tiivistys: Saumojen tiivistyksiin on markkinoilla monenlaisia aineta.