Lumenpudotus

Lumenpudotus

Lumenpudotus

 

Talvi on täydessä vauhdissa. Kuten tavallista, voit odottaa lumisadetta, räntäsadetta ja vesisadetta. Vaikka suurin osa suomalaisista katoista on suunniteltu kestämään rankkoja lumisateita, on välttämätöntä, että lumenpudotus katolta tehdään säännöllisesti. Lumenpudotuksen tarkoituksena on estää jäätä patoutumasta, veden tunkeutumista rakenteisiin ja jopa kattoja romahtamasta.

 

Milloin lumenpudotus katolta pitäisi tehdä?

Tässä pari vinkkiä lumenpudotukseen ja milloin se pitäisi tehdä.

Matala tasakattto

Vaikka kaikki katot on puhdistettava lumesta koko talven, matalat ja tasaiset katot ovat erityisen alttiita kasaantumiselle. Jos sinulla on jokin näistä kattotyypeistä, on hyvä tehdä lumenpudotus hieman useammin kuin jyrkemmiltä katoilta.

 

Rankan lumisateen jälkeen

 

Parin päivän rankan lumisateen jälkeen olisi viisasta tarkistaa katon lumitilanne. Mikäli katolle on tullut yli 20 cm lunta olisi se hyvä poistaa heti.

Miksi? Tuore lumi on helpoin poistaa katolta koska se on keveintä.

 

Kun havaitset katolla suuria lumikuormia

 

1950-luvun talot on suunniteltu kestämään 100 kilon peruslumikuormaa ja vuodesta 1998 lähtien 180 kilon lumikuormaa. Voit yrittää tarkastaa talon rakennuskuvista kuinka paljon kattosi on suunniteltu kestämään lumikuormaa. Kaikki lumet eivät ole samanlaisia. Lumen painoon vaikuttava tekijä on sekä lumen syvyys että sen vesipitoisuus. 15 senttiä märkää lunta voi painaa saman verran kuin metri “kuivaa” pakkaslunta. Ja älä unohda huomioida jäätä – 2 senttiä jäätä painaa yhtä paljon kuin 30 senttiä tuoretta lunta. Voit seurata alueesi lumen tiheyttä seuraavasta kartasta.

 

Kun alat kuulla outoja ääni talostasi

 

Kun rakenteissa alkaa näkyä halkeilua tai kuuluu narisevia ääniä, on se kodin avunhuuto että katon lumikuorma on liian raskas.

Kun huomaat jään patoutumista

 

Jään patoutumista syntyy kun lumi ja jää sulavat sekä jäätyvät uudestaan katon reunalle kuten ränneihin. Jääpadot estävät vettä valumasta alas ja lisäävät katon lumikuormaa sekä voivat myös pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vuotoja.

Lumenpudotus 1
Lumi patoutunut seinälle

 

Kun havaitset vaurioita sisätiloissa

 

Havaitsetko veden valumajälkiä sisäkatossa? Oletko havainnut halkeamia seinissä? Meneekö ovi hyvin kiinni vai onko siinä rako? Jos ei niin lumikuorma katolla on liian suuri tai vesi ei valu oikeaan paikkaan. Lumi ja jää pitäisi saada nopeasti alas katolta. Suosittelemme soittamaan nopeasti ammattilaiselle urakoitsijalle, joka tulee arvioimaan tilanteen.

 

Tilaa ammattilainen pudottamaan lumet katolta

 

Suurin vaara lumesta aiheutuu kun asukkaat putoavat kattoa kolatessaan tai jäävät lumikasan alle. Turvallisuudesta tulee aina huolehtia. Valttikatteella on yli 10 vuoden kokemus katolla työskentelystä. Tilaa lumen pudotus helposti tästä tai soita meille 0103381501

 

Tilaa lumenpudotus

Pyydä tarjous lumenpudotus

 

Miksi Lumenpudotus?

Lumenpudotus jakaa mielipiteitä kovasti. Erityisesti lumimassat voivat aiheutaa vahinkoja savohormeille, vesiränneille ja erilaisille kuistirakenteille. Nämä olisi hyvä pitää puhtaana liiasta lumesta, puhumattakaan että alas tippuva lumi aiheuttaa vaaraan sen alapuolella oleville.

Lumimies
Lumimies