Konesaumakatto: Perinteen ja kestävyyden yhdistelmä

Kaunis vanha konesaumakatto, jossa ikkunat ovat kauniisti puoliympyrän muotoisia.

Konesaumakatto on kestävä ja tyylikäs kattoratkaisu, joka sopii kaikenlaisiin kattoihin niin omakotitaloihin kuin isoihin rakennuksiinkin .Perinteistä kattoa on tehty jo 1800- luvulta asti joten se todistetusti, kestää äärimmäisiä sääolosuhteita. Tässä artikkelissa tutustumme konesaumakaton ominaisuuksiin, etuihin ja siihen, miksi se on suosittu valinta edelleen.

Mikä on konesaumakatto?

Konesaumakatto on peltikattotyyppi, joka erottuu kestävyydestään ja perinteisestä käsityöläisperinteestään. Se perustuu metallilevyjen yhdistämiseen saumojen avulla, säilyttäen samalla perinteisen konesaumakaton viehätyksen. Alun perin perinteisiin käsityömenetelmiin juontuva saumakatto on ajan myötä muuntunut tarjoten omistusasujille modernin, kestävän vaihtoehdon, sitä ei pidä sekoittaa lukkosaumakattoon.

Konesaumakaton edut

 • Kestävyys: Konesaumakatto on erittäin kestävä ja se kestää hyvin säätä. Asianmukaisesti asennettu ja huollettu konesaumakatto voi kestää yli 100 vuotta.
 • Helppohoitoisuus: Konesaumakatto on suhteellisen huoltovapaa. Sitä ei tarvitse puhdistaa usein, ja saumojen tiivistystä kannattaa tarkistaa vain kerran viidesti vuodessa..
 • Tyylikäs ulkonäkö: Konesaumakatto on tyylikäs ja se sopii hyvin erilaisiin rakennuksiin. Se on saatavilla eri väreissä ja pinnoitteissa, joten se voidaan räätälöidä kodin ulkonäön mukaan.

Kausihuolto vinkit

 • Katon puhdistaminen roskista ja liasta
 • Saumojen tarkistaminen
 • Maalipintojen huolto

Katot on syytä puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Puhdistuksen voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Saumojen tiivistystä kannattaa tarkistaa ainakin kerran viidesti vuodessa. Jos saumoissa on vuotoja, ne on korjattava välittömästi. Maalipintojen huolto on tärkeää, jotta katto kestää hyvin säätä. Pienet naarmmut kannattaa heti korjata. Maalipinnat kannattaa kokonaan uusia noin 10-15 vuoden välein.

Kauanko konesaumakatto kestää?

Yksi ensisijaisista syistä, miksi omakotitalon omistajat suosivat konesaumakattoa, on sen poikkeuksellinen kestävyys. Valmistettu vahvoista materiaaleista, kuten sinkitystä teräksestä tai kuparista, tämä kattotyyppi kestää äärimmäisiä sääolosuhteita, mukaan lukien runsaat sateet, lumipyryt ja voimakkaat tuulet. Lukkiutuvat saumat auttavat estämään vesivuodot ja varmistavat pitkäaikaisen suojan kotiisi. Asianmukaisesti asennettu ja huollettu konesaumakatto voi kestää yli 100 vuotta, päihittäen monet muut kattovaihtoehdot.

Vanhemman konesaumakaton huolto

Toisin kuin muut kattomateriaalit, konesaumakatto vaatii vähäistä huoltoa. Suojattu metalli ovat vastustuskykyinen homeelle ja tuholaisille, mikä vähentää tarvetta säännölliseen puhdistukseen ja korjauksiin. Sileä pinta estää roskien kertymistä, katolle. Tämä vähäisen huollon näkökohta tekee konesaumakatosta houkuttelevan vaihtoehdon omakotitalon omistajille kiireisessä elämäntilanteessa., mutta kuten kaikki kattoratkaisut, sekin hyötyy säännöllisestä huollosta. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit varmistaa konesaumakattosi pitkän käyttöiän ja huipputason suojan.

1. Peltikaton maalaus: Säilytä ulkonäkö ja suojaa

Jos konesaumakattosi kaipaa pientä virkistystä, harkitse peltikaton maalausta. Se ei pelkästään uudista katon ulkonäköä vaan suojaa myös metallia sään aiheuttamilta vaikutuksilta. Lue lisää peltikaton maalauksesta.

2. Peltikaton paikkaus: Korjaa ennen kuin vauriot kasvavat

Vanhan konesaumakaton pienet reiät voivat aiheuttaa isojakin ongelmia, jos niihin ei puututa ajoissa. Peltikaton paikkaus on tehokas keino pitää katto tiiviinä ja suojata kotiasi kosteusvaurioilta. Lue lisää peltikaton paikkaamisesta.

3. Peltikaton pinnoitus: Vanhan konesaumakaton uusi ilme

Jos konesaumakattosi alkaa näyttää ikääntyneeltä, harkitse peltikaton pinnoitusta. Se antaa vanhalle katollesi uuden ilmeen samalla suojaten sitä sään vaikutuksilta. Lue lisää peltikaton pinnoituksesta.

Konesaumakaton käyttökohteet

Konesaumakattoa käytetään niin omakotitaloissa kuin isoissa rakennuksissakin. Se on suosittu valinta muun muassa seuraaviin kohteisiin:

 • Omakotitalot
 • Liikerakennukset
 • Teollisuushallit
 • Julkiset rakennukset

Katon kulut sen talon elinkaaren aikana.

 1. Säännöllisesti huollettuna katon kulut tulee huomattavasti halvemmaksi kiinteistön elinkaaren aikana
 2. Kattoremontissa tulevat isot kulut kerralla omistajalle maksettavaksi.
 3. Jos ajatellaan kiinteistön elinkaarta 75 vuoden aikana, tulee katon säännöllinen huolto 68,5% halvemmaksi kuin perinteinen kattoremontti aina suositusten mukaan. Katso kuvaaja

Konesaumakaton kustannukset

Konesaumakaton kustannukset vaihtelevat katon koosta, materiaalista ja asennuspaikasta riippuen. Yleisesti ottaen konesaumakatto on hieman kalliimpi kuin muut kattomateriaalit, mutta sen pitkä käyttöikä tekee siitä pitkällä aikavälillä kannattavan ratkaisun.

Konesauma katto ennen jälkeen

Konesaumakatto

Kuva vanhasta konesaumakatosta

Vanhasta konesaumakatosta oli jo pinnoite kulunut poissa.

Konesaumakatto

Katto maalauksen jälkeen

Konesaumakaton maalaus suoritettiin 2 kerros maalauksena.

Usein kysytyt kysymykset (ukk)

Konesaumakatto on yleensä valmistettu teräksestä, alumiinista tai kuparista. Teräksinen konesaumakatto on yleensä edullisin vaihtoehto, mutta se on myös hieman kevyempi kuin alumiininen tai kupari. Alumiininen konesaumakatto on kestävä ja helppohoitoinen, mutta se on myös hieman kalliimpi kuin teräksinen. Kupari on kaikkein kestävin vaihtoehto, mutta se on myös kallein.

Konesaumakatto asennetaan yleensä aluskatteen päälle. Asennuksen ensimmäinen vaihe on saumalevyjen asentaminen. Saumalevyt kiinnitetään aluskatteen päälle ruuveilla tai nauloilla. Seuraavaksi saumalevyt saumataan toisiinsa. Sauma voidaan tehdä käsin tai koneellisesti. Lopuksi katto maalataan tai pinnoitetaan.

Konesaumakaton käyttöikä on tyypillisesti noin 50-70 vuotta. Käyttöikä riippuu kuitenkin monista tekijöistä, kuten katon kaltevuudesta, sijainnista ja huollosta. Jos katon huolto tehdään oikein niin se kestää yli sata vuotta

Konesaumakatto on suhteellisen huoltovapaa, mutta sitä on kuitenkin syytä huoltaa säännöllisesti. Huollon tavoitteena on pitää katto hyvässä kunnossa ja pidentää sen käyttöikää.

Konesaumakaton huoltoon kuuluu muun muassa:

 • Katon puhdistaminen roskista ja liasta
 • Saumojen tiivistyksen tarkistaminen
 • Maalipintojen huolto

Katot on syytä puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Puhdistuksen voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Saumojen tiivistystä kannattaa tarkistaa ainakin kerran viidesti vuodessa. Jos saumoissa on vuotoja, ne on korjattava välittömästi. Maalipintojen huolto on tärkeää, jotta katto kestää hyvin säätä. Maalipinnat kannattaa uusia noin 10-15 vuoden välein.

Konesaumakaton suosio johtuu sen kestävyydestä, helppohoitoisuudesta ja tyylistä. Konesaumakatto on erittäin kestävä ja se kestää hyvin säätä. Se on myös helppohoitoinen, joten sitä ei tarvitse huoltaa usein. Konesaumakatto on myös tyylikäs ja se sopii hyvin erilaisiin rakennuksiin.

Itse konesaumat voidaan kiristää koneellisesti tai käsin. Vaaka saumojen tiivistys onnistuu helposti 2 komponentti massalla. Olemme käsitelleet aihetta enemmän peltikaton korjaus artikkelissa

Lopuksi

Sijoittaminen konesaumakattoon on erinomainen päätös omakotitalon omistajille, jotka etsivät kestävää, vähähuoltoista, energiatehokasta ja visuaalisesti houkuttelevaa kattoratkaisua. Pitkän elinkaarensa, vähäisten huoltovaatimustensa ja kestävän luonteensa ansiosta tämä perinteinen suomalainen kattorakenne tarjoaa vaikuttavan valikoiman etuja. Harkitse säännöllistä huoltoa, niin tämä katto kestää koko talosi elinkaaren ajan.

Pyydä tarjous

Ota yhteyttä Blogi