Varttikate: Turvallisuudesta Huoltoon

Varttikate

Varttikate: Turvallisuudesta Huoltoon

Varttikate, tunnettu myös nimellä kuitusementtikate, on ollut merkittävä osa Suomen rakennushistoriaa. Tämä edullinen ja kestävä kattomateriaali sai suosiota erityisesti sen taloudellisuuden ja pitkäikäisyyden ansiosta. Viime vuosikymmeninä kuitusementtikatteen käyttö on kuitenkin vähentynyt merkittävästi, pääosin asbestia sisältävien rakennusmateriaalien käytön lopettamisen myötä.

Kuitusementtikatteen Historia ja Nykytila

Varttikate koostuu pääasiassa kuitusementistä, joka on yhdistelmä sementtiä ja kuituja. Se nousi suosioon 1900-luvulla tarjoten edullisen ja kestävän ratkaisun kattojen päällystämiseen. Kuitenkin, ennen vuotta 1994 valmistetut kuitusementtikatteet sisälsivät asbestia, ainesosaa, jonka myöhemmin todettiin olevan terveydelle haitallinen. Tämän seurauksena uusien rakennusten kuitusementtikatteiden asentaminen loppunut kokonaan.

Asbestin Riskit Varttikatteissa

Asbesti on tunnettu hengitysteille vaarallisista vaikutuksistaan, ja sen käsittely vanhoissa kuitusementtikatteissa vaatii erityistä varovaisuutta. Asbestipölyn hengittäminen voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, mukaan lukien asbestoosiin ja keuhkosyöpään. Tästä syystä on tärkeää, että asbestia sisältävät kattolevyt huolletaanm poistetaan ja käsitellään ammattilaisten toimesta, noudattaen tiukkoja turvallisuusmääräyksiä.

Olemassa Olevien Varttikattojen Huolto

  1. Mineriittikaton Pinnoitus: Säännöllinen pinnoitus suojaa kattoa ja pidentää sen käyttöikää. Pinnoitus auttaa estämään kosteuden tunkeutumisen kattoon ja vähentää sään aiheuttamaa kulumista. Lisätietoa pinnoituksesta.
  2. Lumiesteiden Asennus: Turvallisuuden parantamiseksi lumiesteet ovat tärkeä lisä varsinkin alueilla, joilla lunta sataa runsaasti. Ne auttavat estämään lumen ja jään putoamisen katolta. Tutustu lumiesteisiin.
  3. Kävelysillat: Katon huolto ja tarkastus on helpompaa, kun käytössä on turvalliset kävelysillat. Ne tarjoavat turvallisen tavan liikkua katolla ja päästä käsiksi huoltoa vaativiin kohtiin. Katso kävelysiltojen asennus

Varttikatteen Korjaus

  • Paikkaus: Sääolosuhteet, kuten lumi, jää ja tuuli, voivat vaurioittaa kuitusementtikatetta. Rikkoutuneiden tai kuluneiden paneelien paikkaus on tärkeää katon eheyden ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Mikäli kattoon tulee reikä on se vain aluskatteen varassa. Lue lisää varttikaton korjauksesta.
  • Vaurioiden Tarkastus: Säännölliset tarkastukset auttavat tunnistamaan mahdolliset vauriot ajoissa, mikä on erityisen tärkeää vanhemmissa rakennuksissa.

Vaihtoehdot ja Nykyaikaiset Ratkaisut Katonpäällystyksessä

Nykyään markkinoilla on useita vaihtoehtoja kuitusementtikatteille, jotka tarjoavat sekä turvallisuutta että kestävyyttä ilman asbestin riskejä. Esimerkiksi peltikatot, bitumikermikatot, ovat yleistyneet. Nämä materiaalit tarjoavat monipuolisuutta, pitkän käyttöiän ja ovat usein ympäristöystävällisempiä.

Yhteenveto

Kuitusementtikatteen käyttö on vähentynyt asbestin terveysriskien vuoksi, mutta olemassa olevien kattojen huolto ja kunnostus ovat edelleen tärkeitä. Asiantunteva käsittely, säännöllinen huolto ja modernit vaihtoehdot varmistavat, että katto pysyy turvallisena ja toimivana osana rakennusta. Rakennusmateriaalien kehitys tarjoaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia kestävämpään ja turvallisempaan rakentamiseen.

Pyydä ilmainen kustannusarvio

Pyydä maksuton kustannusarvio

Varttikate pinnoitettu

Varttikate

Varttikate pinnoitettu ammattilaisen toimesta.

Usein Kysytyt Kysymykset (UKK)

Mikä on kuitusementtikate?

Kuitusementtikate, tai varttikate, on rakennusmateriaali, joka koostuu sementistä ja luonnonkuiduista. Se oli suosittu kattomateriaali ennen asbestin terveysriskien paljastumista.

Miksi kuitusementtikatteen käyttö on vähentynyt?

Kuitusementtikatteen käyttö on vähentynyt, koska vanhemmat kattomateriaalit sisälsivät asbestia, joka on terveydelle haitallinen.

Mitkä ovat asbestin terveysriskit?

Asbestin hengittäminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten asbestoosia ja keuhkosyöpää.

Miten vanhaa kuitusementtikattoa tulisi huoltaa?

Vanhaa kuitusementtikattoa tulisi huoltaa säännöllisellä pinnoituksella, lumiesteiden asennuksella ja kävelysiltojen käytöllä.

Miten kuitusementtikattoa korjataan?

Kuitusementtikaton korjaukseen kuuluu rikkoutuneiden paneelien vaihto ja säännölliset tarkastukset vaurioiden varhaiseksi havaitsemiseksi.