Ulkomaalauksen valmistelu: Vanhan maalin poisto

Vanhan maalin poisto

Kun suunnitellaan talon ulkopinnan maalaamista uudella maalilla, herää yleinen kysymys: Miten tulee suhtautua olemassa oleviin vanhan maalin kerroksiin? Päätöksenteon tueksi olemme koonneet neuvoja siitä, miksi, milloin ja miten vanha maali tulisi ulkoseinistä poistaa.

Onko vanhan maalin poistaminen ulkoseinistä tarpeellista?

Maalausprojektin onnistuminen vaatii huolellista esivalmistelua, joka sisältää maalattavien pintojen puhdistuksen ja tarvittaessa vanhan maalin poiston sekä pohjamaalauksen. Kaikkia vanhoja maalikerroksia ei kuitenkaan ole aina järkevää tai tarpeellista poistaa.

Jos maali on tiukasti seinässä kiinni, sen voi jättää paikoilleen toimimaan hyvänä pohjana uudelle maalipinnalle. Tämä pätee usein seinille, jotka on pidetty puhtaina ja ylläpidetty säännöllisin maalauksin noin 10–15 vuoden välein. Vain hilseilevä, lohkeileva tai heikosti kiinni oleva maali poistetaan.

Tapauksissa, joissa maalausten välinen aika on venynyt merkittävästi tai maalipinta osoittaa rappeutumisen merkkejä, kuten hilseilyä tai irtoamista seinästä, on välttämätöntä poistaa kaikki löyhästi kiinni oleva vanha maali ennen uudelleenmaalauksen aloittamista. Kaikkea maalia ei tässäkään tapauksessa tarvitse poistaa—vain huonosti kiinni olevat osat.

Jos on epävarmaa, tarvitseeko maali poistaa, vaikka näkyviä ongelmia ei ole, mutta edellisestä maalauksesta on kulunut paljon aikaa, voi suorittaa niin sanotun kynsitestin. Tässä testissä raaputetaan pieneltä alueelta maalia pois paljastaen maalireunan. Sen jälkeen kynsi tai esimerkiksi kirjastokortin kulma työnnetään varovasti maalireunan alle ja nostetaan maalipintaa. Jos maalipinnasta irtoaa vain pieni lastu, maali on riittävän tiukasti kiinni alustassa, eikä sen poistaminen ole tarpeellista. Jos maali irtoaa suurempina liuskoina, tulee heikosti kiinni olevat kohdat poistaa.

Miksi vanha maali täytyy poistaa?

Uusi maali tarttuu aina sen alla olevaan maalikerrokseen. Jos vanha maali on heikosti kiinni alustassaan, uudella maalilla ei ole kunnon tartuntapintaa. Vanhan maalin poistaminen ulkoseinistä luo uudelle maalille vahvan ja kestävän alustan tarttua. Kerran irti lähtenyt maali irtoaa lopulta kokonaan, ja uusi maalipinta seuraa perässä.

Joskus saatetaan ajatella, että uusi maali toimisi liiman tavoin vanhalle, heikosti kiinni olevalle maalipinnalle ja kiinnittäisi sen uudelleen alustaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kerran irtoamaan lähtenyt maali irtoaa lopulta kokonaan, ja niin tekee myös uusi maalipinta.

Vanhemmilla ulkoverhouksilla, joilla on useita maalikerroksia, jotka ovat ehjiä ja hyvin kiinni alustassaan, ei ole ongelmaa. Jos kuitenkin kerroksia on paljon ja niissä havaitaan laajaa hilseilyä tai lohkeilua, voi olla aika harkita ulkoverhouksen uusimista. Toinen vaihtoehto olisi poistaa kaikki maali seinästä, mikä on suuri urakka.

Miten heikosti kiinni oleva maali poistetaan?

Tehokkain työkalu maalinpoistoon on maalikaavin. Paras tapa on vetää kaavinta pitkin puunsyitä mahdollisimman pitkiä vetoja tasaisella rytmillä. Maalikaavimen terä on karkaistua terästä, joten sen käytössä tulee olla huolellinen. Vedot tulee tehdä laudan suuntaisesti koko terän leveydeltä, ei koskaan poikittain tai terävällä kulmalla.

Erityistä varovaisuutta vaaditaan lautojen kulmien ja ponttien kohdalla, jotka voivat helposti vaurioitua, eikä mikään maali peitä syviä uurteita, joita kaavin voi aiheuttaa. Myös ikkunalasit on syytä suojata naarmuilta.

Kaapimisen jälkeen puupinnat saattavat tarvita hienompaa viimeistelyä hiekkapaperilla. Vaikka ulkoverhousta ei yleensä tarvitse hioa, ikkunanpokien maalaus vaatii aina hiontaa. Myös kaapimisprosessin aikana syntyneet tikut tulee poistaa.

Erilaisia ja -kokoisia kaapimia kannattaa olla useita, sillä talon ulkoverhouksessa on monenlaisia kulmia ja pintoja. Kaapiminen on riittävää, kun vedossa maali ei irtoa palasina puun pinnalta.

Kaapiminen voi olla ajoittain rankkaa työtä, mut

ta sen tekeminen huolellisesti kannattaa. Kaikkea maalia ei tarvitse poistaa, vain heikosti kiinni oleva maali. Tässäkin voi käyttää apuna aiemmin mainittua kynsitestiä.

Puhdistus ja pohjamaalaus maalin poiston jälkeen

Kun vanha maali on poistettu huolellisesti, seinät tulee puhdistaa hyvin ennen uuden maalin levittämistä. Tämä on tärkeää, koska kaapimisesta syntyvä maali- ja pölyjäämä estää maalia tarttumasta kunnolla alustaan.

Tilanteesta riippuen puhdistukseen voi riittää harjaus, mutta jos seinässä on esimerkiksi homepilkkuja, tulee suorittaa perusteellinen homepesu käyttäen apuna sopivia pesuaineita.

Maalinpoiston yhteydessä paljastuneet puupinnat on aina pohjamaalattava ennen pintamaalausta. Pohjamaalin tarkoitus on parantaa pintamaalin tarttumista ja kestävyyttä, tasata alustan imukykyä ja mahdollistaa tasainen lopputulos. Tähän tarkoitukseen on olemassa erityisiä pohjamaaleja, mutta joskus myös ohennettu pintamaali voi toimia pohjamaalina. Pohjamaalin valinnassa tulee aina varmistaa sen sopivuus käsiteltävään pintaan ja valittuun pintamaaliin.

Näiden vaiheiden jälkeen ulkoverhous on valmis vastaanottamaan uuden maalipinnan ja palauttamaan entisen loistonsa.

Lue lisää talon maalauksesta. Jos haluat ammattilaisten hoitavan maalausprojektisi, Valttikate tarjoaa kattavat palvelut.

Ota yhteyttä ja pyydä ilmainen kustannusarvio.