Peltikaton maalaus Itse – Maalaa ammattilaisen avulla

Peltikaton maalaus itse

Peltikaton maalaus itse ei tule kalliiksi kunhan sen tekee oikeilla välineillä

Peltikaton maalaus itse voi olla tapa säästää rahaa. Ehkä haluat vaihtaa katon väriä tai ehkä haluat vain pidentää katon elinkaarta maalaamalla

Osaatko maalata peltikaton?

Tietenkin! Kunhan teet esityöt oikein ja kunnolla missään oikaisematta, valitset oikeat maalit ja tiivistyksiin oikeat aineet sekä levität maalin oikein. Peltikaton maalaus itse ei tule kalliiksi kun sen tekee oikein ja se pidentää kattosi ikää.

Uudet vasta asennetut peltikatotkin voi maalata heti asennuksen jälkeen vaikka perinteinen tapa on ollut odottaa 10 vuotta. Mikäli haluat maalata uuden peltikaton heti, pitää pesu tehdä mietoa happoa apuna käyttäen kuten laimennettu etikkahappo, joka auttaa öljyn ja muuan lian irrotuksessa sekä hapettaa vähän pintaa. Peltikatto maalien väriskaala on laaja joten kannattaa valita väri joka sopii talon kanssa. Älä maalaa kattoa seinän väriseksi esimerkkinä.

Kuinka pesen peltikaton ?

Oli sinun katto maalattu tai ei, pese painepesurilla katto hyvin ennen maalausta. Tällöin varmistat että kaikki lika ja heikosti kiinni oleva maali joka voisi aiheuttaa tartunta ongelmaa, lähtee pois. Matonpesu harja, metalli harja ja maalikaavin voi korvata painepesurin jos sinulla ei ole sellaista. Ilman painepesuria pesu on tosin paljon hitaampaa. Käytä apuna trinatriumfosfaattia sisältävää pesuainetta, vaikkakin harjapesu vie enemmän aikaa se toimii. Olemme käsitelleen enemmän peltikaton pesua täällä. Peltikaton pesu pitää tehdä huolella ja järjestelmällisesti. Pesussa oikominen tai hutiloiminen johtaa vääjäämättä maalin irtoamiseen. Katon olisi hyvä antaa kuivua tunnin pari aurinkoisellakin säällä ennen maalausta. Vanhemmilla katoilla suosittelemme yli 300 baarin painepesuria jotta kaikki irtonaiset kerrokset lähtevän varmasti pois.

Minkälaista maalia pitäisi käyttää peltikatolla?

Nykyiset akryyli pohjaiset maalit ovat varsin hyviä maaleja peltikatolle sekä vanhan maalin päälle maalattaessa. Öljy maaleja ei taida enää hirveänä löytyä ja niillä on taipumus muuttua hengittäviksi ajan myötä mikä ei ole hyvä peltikatolla. Erilaisia liuotinpohjaisia maaleja ja 2 komponentti maalejakin löytyy mutta niiden käyttäjältä vaaditaan jo vähän ammattitaitoa, eivätkä ne sovellu oikein pensselimaalaukseen.

Peltikaton maalaukseen pitää aina valita peltikaton maalaukseen suunniteltu maali. Peltikatto maalit on suunniteltu katolle, jolloin niiden suunnittelussa on otettu huomioon ominaisuudet kuten vedenpitävyys, ruosteenesto, uv säteilyn kesto jotka on saatu lisäämällä maalin erilaisia lisäaineita. Maalatessa muista noudattaa maalinvalmistajan ohjeita. Lue lisää mikä on paras peltikattomaali sinulle https://valttikate.fi/mika-on-paras-peltikattomaali/

Kuinka maalaat peltikaton itse?

Kunhan olet valinnut, millä peltikattomaalilla maalaat katon, maalin levitys on helppoa.

Voita käyttää telaa ja pensseliä jotka on suunniteltu katolle tai maaliruiskua mikäli haluat tasaisemman työn jäljen ja maalauksen tehtyä nopeammin. Pensselillä ja telalla maalattaessa on hyvä käyttää jatkovartta työn nopeuttamiseksi. Maaliruiskua en suosittele sinulle, mikäli et ole ennen ruiskuttanut. Monet maalit ovat herkkiä ylikalvoille joten ne voivat lohkeilla kuivuessaan.

Ruiskulla maalaaminen näyttää helpolta kunhan sen osaa. Maalisumun pitää aina tulla kohtisuoraan pintaa kohden. Maaliviuhkan ollessa enemmän kallellaan vasemmalle tulee vasemmalle puolella enemmän maalia. Konesauma katolla kanttien maalauskin on ongelmallista ruiskulla. Ruiskun suuttimen etäisyys maalattavasta pinnasta ei saisi olla liikaa, sillä maali saattaa kuivua ilmassa varsinkin kesä helteellä.

Peltikatto pitää aina maalata 2 kertaan. Maalien ominaisuuksista johtuen 1 kerros maalaus on vähän riskialtista ja ei välttämättä pitkäikäinen ratkaisu. Levittäessäsi maalia seuraa maalikalvon paksuutta. Pensselillä voi helposti tulla liian paksu kerros. Kalvon paksuutta on helppo seurata kampatulkilla, joka löytyy yleensä jokaisen ammattilaisen taskusta. Lue lisää maalikalvon tarkastuksesta https://pintakilta.fi/pintakasittelymateriaalit/korroosionestomaalauksen-tarkastus/. Selvitä maalivalmistajaltasi suositus kalvopaksuus.

Kun menet katolle käytä pitäviä kenkiä ja valjaita. Pidä huolta turvallisuudestasi. Tulevaisuuden huoltoja ajatellen, katolle olisi hyvä asentaa kiinteitä kiinnityspisteitä jolloin turvallinen katon huolto olisi helpompaa. Palkkaa ammattilainen katonhuolto yritys mikäli et tunne oloasi turvalliseksi katolla

Paljonko peltikaton maalaus hinta on jos sen tekee itse?

Peltikaton maalaus hinta vaihtelee tietenkin riippuen katon koosta ja käytettävästä maalista. Saatat joutua vuokraamaan myös henkilönostimen, painepesurin, turvavaljaat jne. Hyvä peltikattomaali maksaa noin 230 euroa 18 litran astia. Hyvä pensseli ja tela maksaa noin 30 euroa kappale. Kohtalaisen painepesurin vuokra on noin 100 euroa päivä. Henkilönostimen vuokra on noin 150 euroa päivä.

Oletetaan että kattosi on noin 200 neliötä, johon tarvitset:

3 astiaa maalia 230*3=690
Painepesurin 100*2=200
Pensseli 30*2=60

Halvimmillaan peltikaton maalaus hinnaksi tulisi 850 euroa. Voit joutua ostamaan tai lainaamaan erilaisia työkaluja. Esimerkiksi ruosteen poistoon tarvitset vähintään metalli harjan ja mikäli sitä on paljon kannattaa se poistaa koneellisesti kuppilaikalla. Ammattilaisella teetettynä samanlaisen urakan hinta olisi noin 4880 euroa josta tietenkin saa kotitalousvähennyksen ja säästät 2 viikkoa kesälomaa, sekä takuun työlle

Peltikaton huolto

Peltikatto on helppo pitää kunnossa vähällä työllä mutta se ei tarkoita että ei tee mitään. Kattoa pään päällä pidetään itsestään selvyytenä ja kaikkia siihen laitettua rahaa turhana kunnes alkaa vuotamaan. Hyvä tilanne olisi jos katto puhdistettaisiin kerran kaksi vuodessa riippuen aina roskien määrästä katolla. Aina katolla kulkiessasi olisi hyvä etsiä mahdollisia vikoja sieltä, erityisesti läpivientien läheltä. Pienellä työllä voit jatkaa katon elinkaarta huomattavasti sekä talo jossa on hyvin hoidettu katto, on helpompi myydä jos aiot muuttaa tulevaisuudessa.

Pyydä tarjous peltikaton maalauksesta täyttämällä alla oleva lomake

Pyydä maksuton kustannusarvio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *