Sinkityn peltikaton maalaus – Opas Kestävään Suojaukseen

Sinkityn peltikaton maalaus

Sinkityn peltikaton maalaus tarkoittaa sinkityn teräspeltikaton tai -seinän maalaamista. Vaikka sinkitty teräspelti on jo käsitelty tehtaalla sinkkipinnoitteella ruostumista vastaan, lisäsuoja maalilla on usein tarpeen, sillä sinkkipinnoite voi ajan myötä kulua tai vahingoittua.

Maalilla saadaan sinkkipinnoitteen päälle kestävämpi ja tiiviimpi suojakerros. Maalipinta myös parantaa pellin ulkonäköä ja mahdollistaa erilaiset värivaihtoehdot. Tässä artikkelissa käydään läpi sinkityn pellin maalauksen vaiheet aina maalattavan pinnan esikäsittelystä maalityypin valintaan ja lopulliseen maalaukseen. Artikkelin tavoitteena on antaa lukijalle kattavat tiedot ja ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen sinkityn pellin maalauksessa.

Sinkityn pellin ominaisuudet

Sinkitty pelti on teräsohutlevy, jonka pinta on päällystetty sinkillä. Sinkkipinnoite suojaa terästä ruostumiselta.

Sinkityn pellin koostumus

Sinkitty pelti koostuu teräspohjasta sekä sinkkipinnoitteesta. Teräspohja on yleensä matalahiilistä terästä. Sinkkipinnoite on hyvin ohut, tyypillisesti vain 0,1-0,2 mm. Pinnoite tuo teräkseen korroosionkestävyyttä.

Sinkkipinnoite

Sinkkipinnoite syntyy upottamalla teräs kuumasulan sinkin joukkoon. Sulan sinkin ja teräksen välinen kemiallinen reaktio johtaa sinkin tarttumiseen teräksen pinnalle. Sinkki tarttuu tiukasti teräkseen ja muodostaa suojaavan kerroksen.

Sinkkipinnoite on heikkoudestaan huolimatta hyvä suoja teräkselle. Sinkki on uhrautuva metalli, joka syöpyy ennen terästä. Naarmuuntuessaan sinkkipinnoite paljastaa alla olevan teräksen.

Käyttökohteet

Sinkittyä peltiä yleisesti käytetään laajalti rakentamisessa sekä teollisuudessa sen edullisuuden, saatavuuden ja korroosionkeston takia. Yleisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi vesikourut, julkisivuverhoukset, katot ja ilmastointikanavat. Sinkitty pelti kestää hyvin ulkoilman rasituksia.

Miksi sinkitty peltikatto pitäisi maalata

Sinkkipinnoite suojaa terästä korroosiolta, mutta se on ohut kerros ja altis naarmuuntumiselle ja kulumiselle. Sinkkipinnoite voi myös reagoida ilman kosteuden ja saasteiden kanssa muodostaen valkoista ruostetta. Maalaamalla sinkityn pinnan saadaan lisäsuojaa ja pidempi käyttöikä.

Sinkkipinnoitteen heikkouksiin kuuluvat:

  • Ohut kerros, joka kuluu ja naarmuuntuu helposti
  • Valkoisen ruosteen muodostuminen kosteuden ja ilmansaasteiden vaikutuksesta
  • Heikko ulkonäkö, harmahtava väri

Maalaamalla sinkkipinnoitteen päälle saadaan useita etuja:

  • Lisäsuoja kulumiselle, naarmuuntumiselle ja korroosiolle
  • Esteettisempi ulkonäkö, mahdollisuus valita haluttu väri
  • Pidempi kestävyys ja käyttöikä
  • Valkoisen ruosteen muodostumisen ehkäisy

On suositeltavaa maalata sinkitty pelti mahdollisimman pian asennuksen jälkeen. Näin saadaan paras mahdollinen korroosion- ja ruostesuoja sekä miellyttävä ulkonäkö. Oikein maalattu sinkitty peltikatto tai julkisivu voi kestää jopa 30 vuotta ilman suurempia huoltotoimenpiteitä.

Maalattavan pinnan esikäsittely

Ennen maalausta sinkkipellin pinta täytyy puhdistaa huolellisesti kaikesta liasta, pölystä ja rasvasta, jotta maali tarttuu kunnolla.

Puhdistus

Pinta puhdistetaan ensin harjaamalla pois kaikki irtonainen lika ja pöly. Sitten pinta pestään lämpimällä vedellä ja pesuaineella, esimerkiksi astianpesuaineella. On tärkeää huuhdella pinta hyvin pesun jälkeen, jotta kaikki pesuainejäämät saadaan pois.

Rasvanpoisto

Maalattavan pinnan on oltava täysin rasvaton, sillä rasva heikentää maalin tartuntaa. Rasvanpoistoon voi käyttää esimerkiksi tinneriä. Levitä tinneriä puhdistettavalle alueelle sienellä ja anna vaikuttaa hetki. Hiero lopuksi alue puhtaaksi kuivalla rievulla.

Hionta

Maalattava pinta hiotaan kevyesti hiomapaperilla, jotta maali tarttuu entistä paremmin. Hiontaa ei saa tehdä liian voimakkaasti, sillä silloin sinkkipellin suojakerros vaurioituu. Riittää, että pinta karhentuu hieman. Lopuksi hiontapöly poistetaan huolellisesti harjaamalla tai puhaltamalla.

Maalityypin valinta

Maalattaessa sinkittyä peltiä on tärkeää valita oikea maalausjärjestelmä, jotta maali tarttuu pintaan kunnolla ja kestää kulutusta ja sään vaihteluja. Yleisimmin käytettyjä vaihtoehtoja ovat öljy- ja akryylimaalit tai liuotin pohjaiset 1 tai 2k maalit.

Öljymaalit ovat perinteinen valinta metallipintojen maalaukseen. Ne tunkeutuvat pellin huokosiin ja tarttuvat siihen hyvin. Öljymaalien etuja ovat hyvä säänkestävyys ja joustavuus lämpötilan vaihteluissa. Haittapuolena on pitkä kuivumisaika.

Akryylimaalit ovat nopeasti kuivuvia ja helppokäyttöisiä. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä joustavia kuin öljymaalit, joten ne saattavat lohkeilla ja hilseillä ajan myötä. Akryylimaaleja käytettäessä on tärkeää käsitellä pinta huolellisesti, jotta maali saa kunnollisen tartunnan. Lisäksi sinkille tarkoitettu pohjamaali on suositeltava tarttuvuuden parantamiseksi.

Molemmilla maalityypeillä saadaan hyviä tuloksia, kunhan valmistelu tehdään oikein. Ammattilaiset osaavat suositella sopivinta vaihtoehtoa kullekin kohteelle.

Sinkityn peltikaton maalaus

Sinkityn peltikaton maalaus tehdään useimmiten suojaamaan pintaa ja parantamaan ulkonäköä. On tärkeää noudattaa oikeita työvaiheita, jotta lopputulos on onnistunut ja kestävä.

Maalauksessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin vaiheisiin:

  • Pohjustus – Maalattava pinta puhdistetaan huolellisesti liasta, rasvasta ja irtoaineksista. Pinta pohjustetaan ohennetulla pohjamaalilla, joka takaa maalin tarttumisen ja suojaa korroosiolta.
  • Pintamaalaus – Valitun maalityypin ohjeiden mukaan maali sekoitetaan huolellisesti ja levitetään telalla, siveltimellä tai ruiskulla tasaisesti ja riittävän paksuna kerroksena. Käytetään sopivaa levitysvälinettä ja noudatetaan maalin kuivumisaikaa kerrosten välillä.
  • Kuivumisaika – Annetaan maalin kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti ennen pintakäsittelyä tai rasitusta. Liian aikainen rasitus voi vaurioittaa maalipintaa. Kuivumisaika riippuu mm. sääolosuhteista.
  • Viimeistely – Maalattu pinta tarkistetaan ja tehdään tarvittavat korjaukset ja viimeistelytyöt. Pinta puhdistetaan pölystä ja irtoaineksista.

Huolellinen ja ohjeiden mukainen työskentely takaa maalipinnan pysyvyyden ja siistin lopputuloksen. Ammattitaitoisten tekijöiden käyttö on suositeltavaa.Pyydä tarjous peltikaton maalauksesta

Maalatun pinnan huolto

Maalipinnan huolto on tärkeä osa sinkityn pellin kunnossapitoa. Oikeanlaisella huollolla varmistetaan maalipinnan kestävyys ja ulkonäkö pitkälle tulevaisuuteen.

Maalipinnan suojaus

Maalattua peltipintaa tulee suojata ulkoisilta rasituksilta kuten auringonvalolta, kosteudelta ja lialta. Auringonvalo haalistaa maalia, kosteus aiheuttaa maalin hilseilyä ja lika tarttuu helpommin maalattuun kuin maalaamattomaan pintaan.

Suojataksesi maalipintaa:

  • Puhdista pinta säännöllisesti pehmeällä harjalla tai painepesurilla. Näin estät lian kertymisen pinnalle.
  • Tarkista maalipinta säännöllisesti ja korjaa mahdolliset naarmut tai lohkeamat heti.
  • Voitele maalipinta maalipinnoille tarkoitetulla vahalla 2-3 vuoden välein. Vaha suojaa maalia UV-säteilyltä ja kosteudelta.
  • Varastoi irtonaiset peltiesineet kuivassa ja pölyttömässä tilassa, mieluiten pystyasennossa telineissä.

Mahdolliset korjaukset

Vaikka maalipintaa suojaisitkin huolellisesti, ajan myötä siihen tulee naarmuja ja lohkeamia. Pienet kolhut kannattaa korjata heti, etteivät ne pääse laajenemaan.

Naarmut ja lohkeamat korjataan hiomalla vaurioitunut alue kevyesti, puhdistamalla se ja maalaamalla korjauskerta alkuperäisellä maalilla. Käytä ohutta sivellintä tarkkoihin korjauksiin.

Jos maalipinta on laajemmin vaurioitunut, se kannattaa hioa kauttaaltaan himmeäksi ja maalata kokonaan uudelleen. Näin vältetään maalipinnan epätasaisuus ja saadaan tasainen, kaunis lopputulos.

Maalauksen edut

Maalatulla sinkityllä pellillä on useita etuja verrattuna maalaamattomaan peltiin.

Ulkonäkö

Maalattu pelti näyttää esteettisesti miellyttävämmältä kuin maalaamaton pelti. Maalipinnan ansiosta pelti sulautuu osaksi rakennuksen ulkonäköä. Maalipinnan värin ja kiillon avulla voidaan luoda tyylikkäämpi jamodernimpi ilme rakennukseen.

Maalaamalla voidaan myös peittää pellissä mahdollisesti olevia naarmuja ja kolhuja. Näin pelti näyttää siistimmältä ja uudemmalta.

Kestävyys

Laadukas maalipinta suojaa sinkittyä peltiä kulumiselta ja korroosiolta. Auringon UV-säteily ja sään vaihtelut kuluttavat maalaamatonta pintaa, kun taas maalipinta estää näiden tekijöiden vaikutusta pellin alla.

Maalipinta myös estää ilmansaasteiden ja kosteuden tunkeutumista pellin alle, mikä vähentää korroosion riskiä. Näin maalattu pelti säilyttää ulkonäkönsä ja kestävyytensä pidempään.

Arvon nousu

Maalattu peltikatto tai julkisivu nostaa kiinteistön arvoa. Siisti ja hyvännäköinen pinta antaa ammattimaisen ja laadukkaan vaikutelman. Mahdollinen ostaja arvostaa huoliteltua ulkonäköä.

Maalipinta myös viestii, että kohteeseen on panostettu. Se kertoo kiinteistön arvostuksesta ja huolenpidosta. Näin ollen maalaamalla voidaan konkreettisesti nostaa rakennuksen arvoa.

Mahdolliset ongelmat

Sinkityn pellin maalauksessa voi ilmetä joitakin ongelmia, jos maalaustyötä ei tehdä oikein. Tyypillisimpiä ongelmia ovat:

Maalin irtoaminen

Jos maali ei tartu kunnolla peltiin, se voi irrota helposti. Tämä johtuu usein puutteellisesta pinnan esikäsittelystä. Pinta pitää puhdistaa huolellisesti rasvasta, pölystä ja irtonaisista aineksista ennen maalausta. Myös väärän maalityypin valinta voi aiheuttaa heikkoa tartuntaa. Ulkokäyttöön tarkoitettu maali tarttuu parhaiten sinkittyyn peltiin.Voit myös lukea kotitalouksille tarkoitetun sinkityn peltikaton maalaus ohjeen

Korroosio

Jos maalipinta vaurioituu, sinkitty pelti voi alkaa ruostua vaurioituneista kohdista. Siksi on tärkeää käyttää laadukasta, kulutusta ja säätä kestävää maalia. Myös naarmuuntuneet tai lohkeilleet maalipinnat kannattaa korjata mahdollisimman pian uudelleenmaalaamalla, jotta korroosion eteneminen voidaan estää.

Yhteenveto

Sinkityn peltikaton maalaus on tärkeä osa rakennuksen kunnossapitoa ja ulkonäön ylläpitoa. Maalattu pinta suojaa sinkittyä peltiä kosteuden ja ilmansaasteiden aiheuttamalta syöpymiseltä.

Maalauksen onnistumiseksi on tärkeää valmistella pinta huolellisesti poistamalla irtonainen maali ja ruoste. Maalityyppi tulee valita huolella, ulkomaalaukseen soveltuvat parhaiten akrylaatti- tai polyuretaanimaalit. Maalipinnan huolto säännöllisellä pesulla ja tarvittaessa paikkamaalauksella takaa maalipinnan kestävyyden useita vuosia.

Maalatun pellin edut ovat ilmeiset. Oikein tehty maalaus suojaa tehokkaasti sinkittyä peltiä ja tuo rakennukselle siistin ja hoidetun ilmeen. Mahdolliset ongelmat liittyvät lähinnä virheelliseen maalauskäsittelyyn, jolloin maali hilseilee ja joutuu uusittavaksi lyhyessä ajassa. Huolellisella työllä maalattu peltikatto tai julkisivu kestää kuitenkin vuosikymmeniä vähällä huollolla.