Top
Tiilikaton pesu , sammeleen estoaineen käsittely ja maalaus valmis

Tiilikaton pinnoitus vai pesu

Tiilikaton pinnoitus jatkaa katon elinikää. Tiilikaton tulisi kestää vähintään 60 vuotta oikein hoidettuna. Vanhan tiilikaton kulunut pinnoite altistaa tiilet vaurioille. Mikäli tiilikatossa on edelleen hyvä pinnoite, mutta se on vain likaantunut, tiilikatolle voi riittää pelkkä pesu ja kasvustonestoaine käsittely. Jos pinnoite on kulunut tai vaurioitunut suosittelemme tiilikatolle pesun lisäksi myös pinnoitusta.

Betonitiili on huokoinen materiaali, jonka vuoksi vesi pääsee imeytymään sen sisään, jos pinnoite ei ole kunnossa. Veden imeytyminen johtaa talvisin pakkasrapautumiseen ja tiilien halkeiluun. Tiilen huokoisuus altistaa sen myös sammalen, jäkälän ja levän kasvulle, mikä johtaa tiilen haurastumiseen. Tiilikaton pinnoitus poistaa tiilen karheuden ja luo sille uuden sileän pinnan. Pinnoittaminen estää veden imeytymisen tiileen ja erilaisten sammal- ja sienikasvustojen muodostumisen siihen. Tiilikaton säännöllisellä huollolla vältetään isomman remontin tarve ja seuraavan pinnoituksen tarve siirtyy 10-20 vuoden päähän.

Mistä tiedän milloin ja mitä huoltoa tiilikattoni tarvitsee

Uusi tiilikatto voi tarvita huoltoa jo parin vuoden kuluttua sen asentamisesta, jos talon ympärillä on paljon puita, joista putoaa lehtiä tai havuja katolle. Siksi tiilikaton puhdistus tulisi suorittaa joka vuosi. Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa kattotiiliä saattaa myös haljeta vuosittain, jonka vuoksi säännöllinen huolto ja kuntokartoitus on tarpeellinen sekä suotavaa. Runsas kattotiilien halkeilu tai mureneminen kertoo yleensä jo pinnoitteen puutteesta johtuvasta pakkasrapaumasta.

Tiilikaton huollon tarpeen näkee helposti kiertämällä talo ympäri ja katsomalla kattoa. Mikäli katto on likainen ja siellä näyttää kasvavan esimerkiksi sammalta, on katto huollon tarpeessa. Yleensä sammal alkaa kasvaa ensimmäisenä tiilien pysty- ja pääty saumoissa.

Mikäli tiilikaton pinnoite on jo kulunut pois ja tiilen harmaa betoni on alkanut paljastumaan pelkkä vuosihuolto ei enää riitä. Tällöin vaihtoehdoksi tulee suoja-aine käsittely tai pinnoitus. Suoja-aine on tiilen impegrointiaine ei pinnoite. Se tekee betoni- tai savitiilen pinnasta vettä, likaa ja kasvustoa hylkivän. Näin se palauttaa tiilen toiminnallisuuden mutta, tiilen ulkonäköä se ei muuta kuten tiilen pinnoitus, eikä se ole yhtä pitkäikäinen ratkaisu kuin pinnoitus.

Tiilikaton pinnoituksen vaiheet:

1. Tiilikaton pesu

Pesuvaiheessa piipun pellit ja erilaiset kattoläpiviennit tarkastetaan ja tiivistetään. Rikkinäiset ja haljenneet tiilet vaihdetaan uusiin tiiliin. Tämän jälkeen tiilikatteelle levitetään biohajoava pesuaine ja katto pestään polttomoottoripesurilla sopivalla paineella. Vanha irtoava pinnoite poistetaan tiilikatosta niin hyvin kuin mahdollista, jotta uusi pinnoite pysyy tiilessä. Pesun jälkeen tiilikatolle laitetaan kasvustonestoaine, joka tuhoaa sammaleen, jäkälän ja leväkasvuston syvältä tiilen huokosista.

2. Tiilikaton pinnoitus tai maalaus

Tiilikatto voidaan joka maalata tai pinnoittaa. Suosittelemme tiilikatolle pinnoitusta, koska pinnoite antaa tiilikatolle sileämmän ja paksumman pinnan kuin maalaus. Pinnoitus suoritetaan kaksi kertaa ja siinä käytetään korkeapaineruiskua. Ruiskun käytöllä taataan, että kattotiilen pinnoitteesta tulee kestävä ja tasainen. Käyttämämme pinnoitteet ovat pohjoismaiseen ilmastoon kehitetyt, ja ne kestävät voimakkaat sää- ja lämpötilavaihtelut talven paukkupakkasista keskikesän polttavaan aurinkoon.

Tiilikaton maalaus ja pinnoitus

Tiilikaton maalaus ja pinnoitus

Usein kysytyt kysymykset

Miksi tiilikatto pitää pestä ja huoltaa?

Tiilikaton säännöllinen puhdistaminen edesauttaa tiilikatolle pidempää käyttöikää. Mikäli pesu tai puhdistus unohtuu saattaa tiilikatto alkaa sammaloitumaan. Sammalkasvusto lyhentää tilikaton elinkaarta, koska sammal estää tiilikaton kuivumista ja edesauttaa tiilen rapautumista. Harjatiilien alle saattaa myös päästä kertymään roskia, jotka estävät tiilen alusrakenteita tuulettumasta.

Kuinka kauan katonhuolto työ kestää?

Työmme kestävät keskimäärin 2-3 päivää. Työnteko ei tavallisesti aiheuta haittaa asumiseen. Huomioi, että kattoa ei voida maalata/pinnoittaa sateisena päivänä.

Mikä ero on tiilikaton pinnoituksella ja maalauksella?

Pinnoitus koskee yleensä tiili- ja mineriittikattoa. Peltikatto yleensä sen sijaan maalataan. Pinnoitteessa on suurempi kuiva-ainepitoisuus, jonka ansiosta se tasoittaa tiilikaton karheuden ja luo tiilelle uuden sileän pinnan sekä pinnoitteen menekki on kilomääräisesti suurempi. Pelkkä maali ei poista tiilen karheutta. Pinnoitus siis estää sammal- ja sienikasvuston muodostumisen tiileen, kun taas pelkkä maalaus ei välttämättä estä sitä.

Lue täältä muita usein kysyttyjä kysymyksiä.

Löydä meidät facebookista: https://www.facebook.com/ValttiKate

Tilaa ilmainen huoltoarvio!

Tilaa tästä ilmainen huoltoarvio. Otamme sinuun yhteyttä arviointiajan sopimiseksi. Tai voit soittaa meille 0103381501.