Miksi peltikattoa täytyy pestä ja huoltaa

Peltikatto on kestävä materiaali, mutta sekin tarvitsee huoltoa. Pahinta pellille on ruoste, joka voi aiheuttaa isoja vaurioita ja pahimmissa tapauksessa ruostuttaa pellin puhki. Suosittelemme katolle säännöllistä puhdistusta, sillä mitä puhtaampi katto on, sitä nopeammin se kuivuu sateen tai yökasteen jäljiltä. Normaalin vuosihuollon lisäksi peltikatolle tulisi tehdä myös huoltomaalaus säännöllisesti. Säännöllinen vuosittainen huolto ja huoltomaalaus noin 15 vuoden välein yhdessä antavat peltikatolle pitkän käyttöiän. Tämä lisäksi säännöllisellä huoltamisella säästät selvää rahaa.

Mitä peltikaton vuosihuoltoon kuuluu

Peltikaton vuosihuollossa tarkistetaan silmämääräisesti katteet, läpivientien kunto sekä sadevesijärjestelmien kunto. Katto puhdistetaan irtoroskista esimerkiksi harjaamalla tai huuhtelemalla kevyesti riippuen aina peltikaton maalin kunnosta ja likaisuudesta. Lisäksi puhdistamme rännit sisäpuolelta.

Miksi peltikaton huolto kannattaa?

Huoltamalla peltikaton säännöllisesti voit välttää kalliin kattoremontin. Kattohuollolla pidennät kattosi elinkaarta ja säästät useita tuhansia euroja. Peltikaton säännöllinen huoltaminen kannattaa aloittaa jo silloin kun katto on vielä suhteellisen uusi. Säännöllisellä puhdistuksella katto pysyy puhtaana, eikä peltikattoa pestessä tarvitse irrottaa vuosikymmenien likakertymää. Näin toimimalla myös myöhemmästä katon pesusta ei tule kohtuuttoman suurta urakkaa. Olemme huoltaneet yli satavuotiaitakin peltikattoja!

Miksi maali irtoaa peltikatolta?

Maalin irtoamiseen peltikatolta on useita syitä. Yleisin syy on huonosti tehdyt pohjatyöt yhdistettynä väärään tai heikkolaatuiseen maaliin. Pohjatöissä on erittäin tärkeää, että peltikatto pestään riittävän tehokkaalla pesurilla, jolloin painepesurin vesimäärä ja paine (bar) on riittävä peltikaton puhdistukseen. Myös huonosti tehty ruosteenestokäsittely tai väärissä sääolosuhteissa työskentely aiheuttaa maalin irtoamista.

Miksi katto maalataan ruiskulla eikä pensselillä?

Pensseli maalaus on perinteinen mutta hidas työtapa jossa maalikalvon paksuus vaihtelee. Käytämme työssämme korkeapaineruiskuja. Ruiskulla maalin hajoaminen perustuu pumpun antamaan suureen paineeseen joka ”työntää” maalin suuttimen läpi. Maalisumun nopeus on suuri sen iskeytyessä maalattavaan pintaan. Koska maalisumussa ei ole mukana ilmaa, se pääsee vapaasti tunkeutumaan ja imeytymään  maalattavan pinnan huokoisiin. Käyttämämme maalit ovat tarkoitettuja ruiskumaalaukseen joten ohiruiskutuksesta ei ole vaaraa. Bonuksena katto on ruiskumaalauksen jälkeen lähes uuden katon näköinen ja veroinen

Mitä edellytätte meiltä katto projektin aikana?

Kattotyön aikana tarvitsemme sähköä (normaali pistoke) ja vesiliittymän (normaali hana). Mikäli kohteesta puuttuu sähkö ja vesiliittymä, tulee meidän tietää asiasta etukäteen, jolloin osaamme varautua siihen. Veden ja sähkön puuttuminen ei estä kattomaalauksen tekemistä. Sinun ei myöskään tarvitse olla paikalla maalauksen aikana.

Kuinka kauan peltikaton pesu ja  maalaustyö kestää?

Työmme kestävät keskimäärin 2-3 päivää. Työnteko ei tavallisesti aiheuta haittaa asumiseen. Huomioi, että kattoa ei voida maalata/pinnoittaa sateisena päivänä.

Voiko peltikaton huoltomaalaukseen saada rahoitusta

Kyllä. Tarjoamme kaikille asiakkaillemme mahdollisuuden maksaa kattohuollon kustannukset pienissä kuukausierissä pidemmällä aikavälillä. Rahoitus ei vaadi pankissa käyntiä tai vakuuksia. Korot ovat verovähennyskelpoisia. Rahoituksen voi myös maksaa kerralla pois jolloin siitä ei tule kuluja.

Mitä eroa on muovipinnoitteisella ja normaalilla peltikatolla?

Kuten nimi kertookin, muovipinnoitus peltikatossa pellin päällä on ohut muovipinnoitus. Auringon uv-säteet haalistuttavat tätä muovipinnoitetta mikä johtaa siihen, että katto voi vähitellen muuttua eriväriseksi (esimerkiksi vihreäksi  tai keltaiseksi). Lisäksi muovipinnoitus voi alkaa hilseillä paljastaen pellin pinnoitteen alta ja ohut pelti alkaa nopeasti ruostumaan. Tällainen vanha peltikatto tarvitsee usein erikoismaalin, joka on tarkoitettu muovipinnoitteiselle peltikatteelle, sillä tavallinen maali ei vahvista muovipinnoitteen ja pellin välistä adheesiota. Erikoismaali sitoo muovipinnoitteen uudelleen peltiin ja estää sen hilseilyn. Oikein käsitelty muovipeltikatto on lähes uuden veroinen

 

Usein kysytyt kysymykset

1. Milloin kattohuolto ei sovi?

Katon huolto ei sovi teille, jos:

  1. Kattonne on mennyt niin huonoon kuntoon, että tukirakenteet eivät kestä.
  2. Kattonne on uudemmantyyppistä varttilevyä eli asbestitonta varttilevyä (90-luvun levy).

2. Voiko huopakatolle tehdä kattohuoltoa?

Kyllä. Huopakatolle voidaan tehdä puhdistus ja myrkytys. Huopakattoja voi myös pinnoittaa tai huopakatolle voidaan asentaa uusi huopa

3. Voidaanko aluskatteeton katto huoltaa?

Aluskatteeton katto voidaan huoltaa siinä tapauksessa, että…

  1. Irronneet naulat vaihdetaan ruuveiksi.
  2. Katossa olevat mahdolliset vuodot voidaan paikata.

4. Kuinka kauan kattohuoltotyö kestää?

Työmme kestävät keskimäärin 2-3 päivää. Työnteko ei tavallisesti aiheuta haittaa asumiseen. Huomioi, että katto maalausta ei voida tehdä sateisena päivänä.

5. Millainen takuu työllä on?

Kaikkiin kattohuoltoihimme sisältyy kahden vuoden takuu. Huoltosopimuksen avulla takuu aikaa voidaan jatkaa.

Kattoremonttien takuu on 20-50 vuotta riippuen tuotteesta.

6. Milloin katonhuolto pitää tehdä uudestaan?

Yleinen suositus katon huoltovälille on 10-20 vuotta. Tähän vaikuttavat useat tekijät kuten talon ympäristö, sillä esimerkiksi puiden oksat ja ilmansaasteet kuluttavat katon pintaa nopeammin.

7. Mikä ero on pinnoituksella ja maalauksella?

Pinnoitus koskee tiili- ja mineriittikattoa. Peltikatto yleensä sen sijaan maalataan. Pinnoitteessa on suurempi kuiva-ainepitoisuus minkä ansiosta se tasoittaa tiilikaton karheuden ja luo tiilelle uuden sileän pinnan. Pelkkä maali ei poista tiilen karheutta. Pinnoitus siis estää sammal- ja sienikasvuston muodostumisen tiileen, kun taas pelkkä maalaus ei.

8. Onko rahoitusta saatavilla?

Tarjoamme jokaiseen työhömme kolme (3) kuukautta korotonta maksuaikaa. Tarjoamme myös kaikille asiakkaillemme mahdollisuuden maksaa huollon kustannukset pienissä kuukausierissä pidemmällä aikavälillä. Rahoitus ei vaadi pankissa käyntiä tai vakuuksia. Korot ovat verovähennyskelpoisia.

9. Mitä eroa on muovipinnoitteisella ja normaalilla peltikatolla?

Kuten nimi kertookin, muovipinnoitteissa peltikatossa pellin päällä on ohut muovikerros. Auringon uv-säteet haalistuttavat tätä muovikerrosta mikä johtaa siihen, että katto alkaa vähitellen muuttua eriväriseksi (esimerkiksi vihreäksi  tai keltaiseksi). Lisäksi muovipinta voi alkaa hilseillä paljastaen pellin pinnoitteen alta ja altistaen sen ruostumiselle. Tällainen katto tarvitsee usein erikoismaalin, joka on tarkoitettu muovipinnoitteisille katoille, sillä tavallinen maali ei vahvista muovipinnoitteen ja pellin välistä kiinnittymistä. Erikoismaali sitoo muovipinnoitteen uudelleen peltiin ja estää sen hilseilyn.

10. Paljonko kattohuolto maksaa?

Annamme ilmaisen kuntotarkastuksen yhteydessä tarkan hinnan kokonaisurakasta. Hintaan vaikuttaa katon materiaali, laatu, koko sekä jyrkkyys. Kattohuollon kustannus on noin kolme – neljä kertaa pienempi kuin kattoremontin tai katonvaihdon kustannus.

11. Voinko hyödyntää kotitalousvähennyksen?

Voit saada kotitalousvähennystä 40 % remontin työkustannuksista. Kotitalousvähennyksen suuruus on maksimissaan 2250 € / hlö / vuosi tai 4500 € / talous / vuosi. Omavastuu 100 €/hlö.

Esimerkki 1:
Kattohuolto 6000 €
Työn osuus 70 %, 4200 €
Kotitalousvähennys 40 %, 1680 € –omavastuu
Todellinen kustannus, 4320 €

Esimerkki 2:
Kattoremontti 20000 €
Työn osuus 70 %, 12000 €
Kotitalousvähennys 40 %, 4500 € – omavastuu
Todellinen kustannus, 15700 €

12. Milloin saamme kotitalousvähennyseritellyn?

Toimitamme teille kotitalousvähennyserittelyn noin kuukauden kuluttua työn valmistumisesta.

13. Voiko kattohuoltoihin saada rahoitusta?

Kyllä. Tarjoamme kaikille asiakkaillemme mahdollisuuden maksaa kattohuollon kustannukset pienissä kuukausierissä pidemmällä aikavälillä. Rahoitus ei vaadi pankissa käyntiä tai vakuuksia. Korot ovat verovähennyskelpoisia. Rahoituksen voi maksaa myös aiemmin pois..

14. Milloin peltikatto kannattaa huoltaa?

Peltikatto on kestävä materiaali, mutta sekin tarvitsee huoltoa. Pahinta pellille on ruoste, joka voi aiheuttaa isoja vaurioita ja pahimmissa tapauksessa ruostuttaa pellin puhki. Suosittelemme katolle säännöllistä puhdistusta, sillä mitä puhtaampi katto on, sitä nopeammin se kuivuu sateen tai yökasteen jäljiltä. Normaalin vuosihuollon lisäksi peltikatolle tulisi tehdä myös huoltomaalaus säännöllisesti. Säännöllinen vuosittainen huolto ja huoltomaalaus noin 15 vuoden välein yhdessä antavat peltikatolle pitkän käyttöiän.

15. Mitä peltikaton vuosihuoltoon kuuluu?

Peltikaton vuosihuollossa tarkistetaan silmämääräisesti katteet, läpivientien kunto sekä sadevesijärjestelmien kunto. Katto puhdistetaan irtoroskista esimerkiksi harjaamalla tai huuhtelemalla kevyesti riippuen aina peltikaton maalin kunnosta ja likaisuudesta. Lisäksi puhdistamme rännit sisäpuolelta.

16. Miksi peltikaton huolto kannattaa?

Huoltamalla peltikaton säännöllisesti voit välttää kalliin kattoremontin. Kattohuollolla pidennät kattosi elinkaarta ja säästät useita tuhansia euroja. Peltikaton säännöllinen huoltaminen kannattaa aloittaa jo silloin kun katto on vielä suhteellisen uusi. Säännöllisellä puhdistuksella katto pysyy puhtaana, eikä peltikattoa pestessä tarvitse irrottaa vuosikymmenien likakertymää. Näin toimimalla myös myöhemmästä katon pesusta ei tule kohtuuttoman suurta urakkaa. Olemme huoltaneet yli satavuotiaitakin peltikattoja!

17. Miksi maali irtoaa peltikatolta?

Maalin irtoamiseen peltikatolta on useita syitä. Yleisin syy on huonosti tehdyt pohjatyöt yhdistettynä väärään tai heikkolaatuiseen maaliin. Pohjatöissä on erittäin tärkeää, että peltikatto pestään riittävän tehokkaalla pesurilla, jolloin painepesurin vesimäärä ja paine (bar) on riittävä peltikaton puhdistukseen. Myös huonosti tehty ruosteenestokäsittely tai väärissä sääolosuhteissa työskentely aiheuttaa maalin irtoamista.

18. Katon maalaus ruiskulla vai pensselillä?

Pensselimaalaus on perinteinen, mutta hidas työtapa, jossa maalikalvon paksuus vaihtelee. Käytämme työssämme korkeapaineruiskuja. Ruiskumaalauksessa maalin levittäminen perustuu maaliruiskun synnyttämään suureen paineeseen joka ”työntää” maalin suuttimen läpi. Maalisumun nopeus on suuri sen osuessa maalattavaan pintaan ja koska maalisumussa ei ole mukana ilmaa, se pääsee vapaasti tunkeutumaan/imeytymään maalattavan pinnan huokoisiin. Käyttämämme maalit ovat tarkoitettuja ruiskumaalaukseen, joten ohiruiskutuksesta tai sumutuksesta ei ole vaaraa. Katto on ruiskumaalauksen jälkeen uuden näköinen.

19. Mitä edellytätte meiltä maalaustyön aikana?

Kattotyön aikana tarvitsemme sähköä (normaali pistoke) ja vesiliittymän (normaali hana). Mikäli kohteesta puuttuu sähkö ja vesiliittymä, tulee meidän tietää asiasta etukäteen, jolloin osaamme varautua siihen. Veden ja sähkön puuttuminen ei estä kattomaalauksen tekemistä. Sinun ei myöskään tarvitse olla paikalla maalauksen aikana.

 

20. Miksi tiili- ja mineriittikattoa pitää huoltaa ja pinnoittaa?

Mineriitti levyn säännöllinen puhdistaminen edesauttaa katolle pidempää käyttöikää. Mikäli pesu tai puhdistus unohtuu saattaa mineriittikatto alkaa sammaloitumaan. Sammalkasvusto lyhentää mineriittikaton elinkaarta, koska sammal estää mineriittikaton kuivumista ja edesauttaa sen rapautumista. Harjatiilien tai -levyn alle saattaa myös päästä kertymään roskia, jotka estävät tiilen alusrakenteita tuulettumasta.

”pyydä ”]