Top
Peltikaton pesu: lue ohjeet kuinka teet itse 1

Peltikaton pesu: lue ohjeet kuinka teet itse

Peltikaton pesu vai puhdistus kuinka ja miten se tehdään?

Peltikaton pesu auttaa kattoa säilyttämään hyvän ilmeen. Materiaalin valmistajat suosittelevat pinnan säännöllistä puhdistamista. On tärkeätä tietää oikeat tuotteet ja menetelmät kun puhdistetaan maalattua peltikattoa. Näin voidaan välttyä pinnoitteen vahingoilta myöhemmin. Peltikaton pesu tai puhdistus auttaa poistamaan lian, pölyn ja muut asiat jotka voivat tehdä katostasi likaisen, värjääntyneen tai homeisen näköisen. Peltikaton pesu eroaa paljon tiilikaton tai huopakaton puhdistuksesta

Peltikaton pesun edut

Mikäli olet juuri hankkinut tai hankkimassa peltikattoa joka on maalattu tai pinnoitettu, tiedät varmaan että peltikatto on suuri investointi, jonka etuina on pitkäikäisyys ja kestävyys. Mitä jos kerromme että yhden asian tekemättä jättäminen voi aiheuttaa peltikaton ennenaikaisen vaihdon ja tämä asia on peltikaton säännöllinen puhdistus. Maalatun peltikaton puhdistamisessa on muitakin etuja kuin yksi mutta kun se tehdään, on varmistettava ettei siitä aiheudu haittaa katon metallille ja lisävarusteille.

Tässä artikkelissa käymme läpi:

 1. Miksi peltikatto pitää pestä
 2. Parhaat työtavat pinnoitetun tai maalatun peltikaton pesuun
 3. Työtavat ja työkalut joita ei saisi käyttää peltikatolla
 4. Tärkeät asiat joita on hyvä pitää mielessä ennen peltikaton pesua ja sen jälkeen

Miksi peltikatto on hyvä puhdistaa ?

Se jatkaa peltikaton käyttöikää.

Kuten kaikki kotitalouden ulkokalusteet, säännöllinen puhdistus pidentää käyttöikää. Peltikatolla säännöllinen pesu puhdistaa kaikki sinne kertyneet hiukkaset, jotka voivat sinne pitkäksi aikaa jäädessään pilata maalipinnan ja jopa metallin. Vaikka katto pinnoitteet ja maalit on tehty kestämään ne silti hyötyvät säännöllisestä puhdistuksesta.

Pinttynyt lika lähtee irti kattopellistä

Katon visuaalinen ilme paranee huomattavasti kun sieltä puhdistetaan ilmasta tuleva lika kuten, lehdet, tikut, siitepöly, itiöt, vesitahrat, myrkylliset hiukkaset, happosateet, ruostetahrat, home ja muu kasvusto.

Tietyillä alueilla ilmassa on enemmän saaste hiukkasia jotka aiheuttavat maalipinnan ennenaikaisen pilaantumisen. Helpoin tapa selvittää onko kattosi huonontumassa, on tarkistaa, onko katon maalipinnalla vaaleita raitoja. Kalkkiutuminen voi tulla näkyviin maalatuilla ja myös pinnoitetuilla peltikatoilla. Kun katon pinnoite hajota ja altistuu auringonvalolle ja UV-säteelle sekä saasteille se alkaa irrota alustastaan. Nämä hiukkaset alkavat muuttumaan valkoisiksi. Voit havaita ajoissa kalkkijäämät peltikaton pinnalla. Usein nämä eivät ole selviä mutta jos pyyhkäiset pintaa sormella ja havaitset siinä valkoista kalkkijäämää. Muista että jotkin takuut eivät kata liiallisia kalkkeutumista joten on tärkeätä pestä katto säännöllisesti.

On myös hiukkasia jotka eivät aiheuta harmia katon pinnoitteelle mutta tekevät peltikaton pinnasta likaisen näköisen vaikka se ei sitä olisikaan.

Ylläpitää peltikaton esteettistä näkymää

Kukaan ei halua likaista ja rumaa kattoa, varsinkaan jos on maksanut kalliita summia peltikatto remontista. Toisin sanoen haluat varmaan että peltikatto näyttää hyvältä niin kauan kuin mahdollista. Peltikaton puhdistus kerran vuodessa auttaa pitämään katon puhtaana eikä sinne silloin pääse kertymään likaa, sammalta, jäkälää tai muita värjäytymiä.

Kuinka maalattu peltikatto pestään?

Peltikaton puhdistus metodeja on useita, jotka riippuvat minkä tyyppinen kattopinnoite on ja pinnoitteen likaisuudesta. Käymme läpi tässä yleisimpiä puhdistus tapoja yleisimmille katto pinnoitteille. Muista myös että sinun ei tarvitse puhdistaa kattoa yksin voi myös palkata kokeneen katonhuolto yrityksen tekemään puhdistuksen. Näin myös katon pesu on varmasti turvallista.

Parhaat työkalut peltikaton pesuun kun teet itse

Joskus katon puhdistamiseen ei tarvita kuin vettä. Nämä työkalut tarjoavat hyvän vaihtoehdon mikäli katolla on pinttyneempää likaa. Suosimme katon pesussa hellävaraista pesua, joka onnistuu käyttäen pyyheliinaa, pesusieni, pehmeä harja jne. Pesutyökalut voi vaihdella riippuen riittääkö peltikaton pesuun pelkkä vesi vai täytyykö käyttää pesuaineita pesun tehostamisessa ja miten katon pinta pyyhitään tai harjataan

Tuotteet peltikaton pesuun

Pelkkä vesi

Lika, pöly ja muut kevyesti kiinni olevat, lähtevät aivan hyvin irti pelkällä vedellä ja vesi letkulla. Käytä vettä niin paljon että pinta on puhdas.

Peltikaton pesuaineet

Olemme koonneet tähän vain helppoja ratkaisuja joita kaikki voivat käyttää kuten miedot pyykinpesuaineet, autonpesuaine, miedot astianpesuaineet ja tietenkin mäntysuopa

 1. Sekoita kahvikupillinen pesuainetta noin 5 litraa kohden pyri noin 5 % pesuaine liuokseen.
 2. Levitä liuos peltikaton pintaan sienellä tai pyyheliinalla.
 3. Anna vaikuttaa 5- 10 minuuttia.
 4. Huuhtele ja harjaa pinta huolellisesti.

Liuotinpesuaineet peltikatolle

Liuotinpesuaineella irrotetaan vähän tiukemmin peltikatossa kiinni olevaa likaa kuten öljy, maali, rasva, terve, noki. Liuottimilla puhdistetaan vain ongelma alue sitä ei saa levittää koko kattoon. Tarkista aina tuotetiedoista mihin aine tarkoitettu.

Tällaisia tuotteita ovat:
 1. Isopropyyli pohjaiset pesutuotteet
 2. Mineraali spriit
 3. Teollisuusbensiinit

Kun käsittelet tämän ryhmän tuotteita, on hyvä käyttää suojavarusteita. Muista aina että nämä aineet ovat myrkyllisiä. Pesuainetta levittäessäsi pyri pysymään tuulen yläpuolella ettet hengitä myrkkyjä. Aineet ovat helposti syttyviä joten vältä kipinöintiä.

Home, sieni ja leväkasvuston poisto katolta

Mikäli peltikatolla on home, sieni tai leväkasvustoa se on yleensä alttiina kosteudella pitkään jolloin nämä pääsevät kasvamaan, esimerkiksi puiden varjoissa. Mutta nämä on helppo puhdistaa kotikonstein seuraavasti:

 1. Sekoita taas kahvikuppiin 1/3 pyykinpesuainetta lisää siihen ¼ valkaisuainetta ja sekoita veteen 5% liuos.
 2. Kastele pesuharja tai sieni aineella ja levitä pestävälle alueelle.
 3. Hankaa kevyesti maalipintaa niin kauan että se on puhdas.
 4. Huuhtele maalipinta hyvin runsaalla vedellä

Ruoste tahrojen poisto peltikatolta

Riippuen missä asut ja milloin ja miten kattosi on asennettu saattaa se joutua kosketuksiin suojaamattoman metallin kanssa. Suojaamattomasta metallista irtoaa ruoste tahroja kuten vanhat kattosillat, jotkin ruuvit jne. Tästä ei kannata hätääntyä.

Ruoste vanojen tai tahrojen poisto on helppoa seuraavin keinoin:

 1. Poista ensin osat tai kappaleet joka tuo ruostetta katollesi.
 2. Hio ruostekohdat kevyesti pehmeällä kankaalla esimerkiksi
 3. Käytä kevyttä painetta niin kauan että tahra on poistunut
 4. Huuhtele huolellisesti

Mikäli katolla on tiukasti kiinni olevaa ruostetta:

 1. Sekoita 5 osaa vettä ja 1 osa sitruuna, suola, oksaali tai etikkahappoa
 2. Käytä kangas riepua aineen levittämiseen pyörittävin liikkein
 3. Huuhtele välittömästi kun ruoste lähtenyt
 4. Älä anna aineen vaikuttaa yli 5 minuuttia
 5. Seos ei saa myöskään kuivua maalipinnalle
 6. Mikäli ruoste värin tuleminen jatkuu ja jatkuu kyseessä voi olla jo kattopellissä olevaa ruostetta. Näihin kohtiin on eri käsittelyohjeet.

Peltikaton pesu painepesurilla

Kun peset peltikatto painepesurilla muista käyttää niin pientä painetta kuin mahdollista. Suosittelemme käyttämään painepesurin suutinta, jossa on 40 asteen kulma. Kun sitä käytetään oikealta etäisyydeltä ja tasaisesti, pääset nopeasti eroon levästä, sammaleesta, jäkälästä jne. Älä käytä suurempaa painetta kuin tarpeen ettet vahingoita maalipintaa.

Peltikattojen pesun huomiot ja muistilista

1. Älä käytä liikaa tai väärinkäytä puhdistustuotteita.

Tärkein suositus on tehdä vain ohjeiden mukaan. Liikakäyttö tai seosten tekeminen kemikaaleista(työmaa kemia), johtaa yleensä pelti tai maalipinnoite vaurioihin. Sekä takuu raukeaa jolloin peltikaton uudelleen maalaus jää sinun maksettavaksi. Myös liiallinen käyttö tai väärinkäyttö voi kiihdyttää korroosiota joissain tapauksissa.

2. Mitä tuotteita ei saa käyttää peltikatolla?

Peltikaton pesuun kiellettyjä tuotteita on vain pieni määrä. Jos et ole varma saako tuotetta käyttää peltikatolla älä ota sitä mukaan katolle. On olemassa erilaisia kemikaaleja jotka vaurioittavat kattopinnoitetta mikäli sitä ei ole lueteltu yllä älä käytä sitä. Tässä pieni luettelo tuotteista mitä ei saa käyttää:

 • Teräsvilla
 • Teräsharja
 • Hiekkapaperi
 • Painepesuri liian suurilla paineilla
 • Maalinpoistoaineet
 • Maalin ohentajat

3. Paikkamaalaa peltikaton pienet virheet.

Joskus löydät virheitä peltikaton maalipinnassa. Nämä voivat johtua asennusvirheestä kattoon osuneesta oksan kappaleesta, lumenpudotuksesta. Varmista peltikaton valmistajalta millä maalilla ja miten sen katot saa paikata. Mikäli et paikkamaalauksessa noudata ohjeita se voi johtaa vakavampaan ongelmaan katolla ja pahimmassa tapauksessa menetät peltikaton takuun.

4. Kokeile ensin puhdistus metodisi huomaamattomalle alueelle

Jos olet varovainen ja mietit voiko tätä ainetta käyttää peltikatolle. Valitse katostasi huomaamaton kohta tai kohta mikä on sateelta suojassa. Tällä tavalla voit varmistaa että puhdistus aineesi ei tee vahinkoa katolle.

5. Muista suojautua mikäli meinaat suorittaa peltikaton pesun itse

Mikäli ajattelit ryhtyä peltikaton pesuun itse muista seuraavat asiat:

 • Turvallisuusohjeet katolla työskentelyyn
 • Käytä oikeita kenkiä jotka ovat puhtaat ja omaavat hyvä pidon
 • Käytä suojaa itsesi oikealla vaatetuksella, suojalasit ja muut varusteet
 • Tarkista aina pesuaineiden suositukset
 • Älä koskaan nouse katolle ilman että kukaan tietää että olet siellä.
 • Muista että monet puhdistus kemikaalit ovat myrkyllisiä ja voivat vahingoittaa kattoasi ja jopa kasvejasi maassa.
 • Jos epäilet että pesuaineet tai pesuvesi roiskuu kasvien päälle suojaa ne.

Paras ja turvallisin tapa sinulle on palkata kokenut katon pesu yritys pesemään kattosi

6. Jos epäilet itseäsi, palkkaa ammattilainen pesemään kattosi.

Jos sinua jännittää katolla kävely tai tikkaille nousu, älä tee sitä. Voit palkata ammattilaisen tekemään katon pesun pikkurahalla. Näin säilytät peltikaton pitkäaikaisen toimintakyvyn.

Yhteenveto peltikaton pesusta

Peltikaton pesu auttaa kattoasi pysymään puhtaana. Puhtaus pidentää sen elinkaarta sekä ulkonäköä. Näiden lisäksi säästät rahaa katon elinkaaren aikana. Pesu näyttää helpolta mutta se täytyy tehdä huolellisesti jotta se tulee tehtyä oikein. Muista nämä:

 1. Suurin osa liasta ja pölystä saadaan puhtaaksi pelkällä vedellä ja miedolla pesuaineella.
 2. Noudata valmistajan ohjeita katopesuaineiden käytössä, erityisesti silloin kun käytät liuottimia.
 3. Mikäli pesuaineesi ei ole maalin- tai kattopellin valmistajan suosittelema välttääksesi takuun menetyksen älä käytä sitä.
 4. Ammattilaisen katon pesu yrityksen palkkaaminen on paras tapa varmistaa turvallisuus sekä sinun että katon. Me ValttiKatteella tiedämme kuinka tärkeää sinulle on että katto säilyy pitkään ja näyttää hyvältä. Peltikaton pesun hinta on joitain satoja euroja riippuen aina kohteesta

 

No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website